Terviseameti juhend: mille alusel otsustatakse koroona proovi võtmise vajalikkuse üle

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Terviseamet on kehtestanud kindlad parameetrid kiirabibrigaadile, mis käib koroonaviiruse tuvastamiseks proove võtmas. Kiirabi keskendub eelkõige raskete haigustunnustega inimeste abistamisele ja testimisele.

Praegu kehtivate reeglite järgi võetakse proove vaid riskigruppi kuuluvatelt inimestelt:

– vanemaealised (>60 aastased), sealhulgas hooldekodudes elavavad inimesed,

– isikud, kellel on tõsised kaasuvad haigused (südame-veresoonkonna haigused, kroonilised kopsuhaigused, immuunpuudulikkus, diabeet, onkoloogilised haigused) olenemata vanusest.

– tervishoiuteenuse osutajatelt ja hoolekandeasutuste töötajatelt, kes on otseses kokkupuutes COVID-19 patsientidega

– PPA poolt piiripunktidest politsei/piirivalveametniku poolt Häirekeskusele edastatud teatel riiki saabunud COVID-19 nakkuskahtlaselt

Haigusjuht, mis vajab COVID-19 suhtes laboratoorset uurimist:

– Patsient, kellel on äge respiratoorne nakkus (palavik, kuiv köha, hingamisraskused)

– 14 päeva enne sümptomite ilmnemist oli lähikokkupuutes haigega, kellel on laboratoorselt kinnitatud või võimalik COVID-19 nakkus.

Lähikokkupuude on, kui inimene:

– elas samas majapidamises COVID-19 haigega;

– on olnud otseses füüsilises kontaktis COVID-19 haigega (nt kätlemine), vähemalt 15 minutit ja vähem kui 2 meetri kaugusel;

– on olnud otseses kontaktis COVID-19 haige eritistega ilma kaitsevahendeid kasutamata (nt on peale köhitud, kasutanud patsiendi salvrätti paljaste kätega);

– on viibinud COVID-19 haigega ühes ruumis (nt klassiruumis, nõupidamisruumis, haigla ooteruumis jne) vähemalt 15 minutit ja vähem kui 2 meetri kaugusel;

– või tervishoiutöötaja, kes on osutanud COVID-19 haigele otsest ravi või hooldust või labori- ja kiirabitöötaja, kellel on olnud kokkupuude COVID-19 haigega, kasutamata soovitatud isikukaitsevahendeid või nende kasutamise võimalik rikkumine.

– viibis transpordivahendis sümptomaatilise COVID-19 haige läheduses, sh.

– isikud, kes istusid samas reas ja 2 rida ees- või tagapool,

– COVID-19 haige reisikaaslased ja hooldajad,

– meeskonnaliikmed, kes teenindasid nt lennuki sektsiooni, kus viibis COVID-19 haige,

– juhul, kui COVID-19 haige sümptomite raskus või tema liikumine transpordivahendis võisid suurendada nakkuse levikut, tuleb lähedasteks kontaktideks pidada kõiki transpordivahendis viibinuid.

Mida teha, kui kahtlustad endal koroonaviirust?

Inimesed, kes kahtlustavad nakatumist koroonaviirusega, peaksid võtma ühendust oma perearstiga, küsima nõu perearsti nõuandeliinilt 1220 (välismaalt +372 634 6630) või vajadusel kutsuma kiirabi, helistades hädaabinumbril 112.

Loe lähemalt koroonaviirusest terviseameti kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments