Oru kooli õpilased katsetasid uurimislaboris pesupähkliga pesu pesemist

Oru kooli õpilased Raian Kleemann (vasakul) ja Karen Loorens (paremal) koos õpetaja Margit Kiivitiga Tartu ülikooli teaduslaboris.
Oru kooli õpilased Raian Kleemann (vasakul) ja Karen Loorens (paremal) koos õpetaja Margit Kiivitiga Tartu ülikooli teaduslaboris.

Teisipäeval, 10. märtsil käisid loodusteaduste olümpiaadil (ELO) parimaid tulemusi saavutanud Läänemaa, Hiiumaa ja Lääne-Virumaa õpilased Tartus eksperimendipäeval, kus said uurida pesu pesemisega seotud teaduslikke probleeme. Põnevaid katseid tehti loodusliku mahetoote pesupähkliga.

Läänemaalt osalesid eksperimendipäeval kaks Oru kooli õpilast – Karen Loorens ja Raian Kleemann koos õpetaja Margit Kiivitiga. Kokku osales päeval 20 õpilast üle Eesti.

Tartu Ülikooli Chemicumis toimunud pesupähklilaboris aitasid osalejad väljamõeldud tegelasel uuendusliku pesemistehnoloogia tõhusust hinnata. Mulgimaa restoranipidaja Leemet Kulp on otsustanud hakata pesupähklijahust tööriiete ja käte pesuks looduslähedast pesugeeli valmistama. Hiljuti tellis ta kolmelt pakkujalt väikesed näidispartiid, et neist kvaliteetseim välja valida. Õpilastel tuli hinnata uudse looduslähedase pesuvahendi sobivust ja selle tarvis hangitud tooraine ehtsust.

Põnev legend suunas õpilased esmalt vaatluste, mikroskoobi ja keemiakatsete abil selgitama, millist pesupähklijahu tasub pesupähkligeeli valmistamiseks tellida ning millised jahud olid petukaup. Seejärel tuli noortel uurijatel isevalmistatud katseseadega võrrelda mahe-pesugeeli pindpinevust tavalise poes müüdava pesugeeliga. Nobedamad osalejad said oma nutikuse ja guugeldamisoskused proovile panna pesuviktoriinis. Programmi lõpetas tulemuste arvutipõhine kokkuvõte, mille käigus õpiti üht-teist ka teadustulemuste analüüsi ja esitamise kohta.

Oru kooli 7. klassi õpilase Karen Loorensi muljed katsepäevast olid väga head. Näiteks sai ta uurimislaboris teada, et nafta toorainest toodetud ja ökoloogilise päritoluga pesuvahenditel on sama palju plusse ja miinuseid. Kõige enam meeldis Karenile märgpreparaate valmistada ning neid mikroskoobi all uurida. „Ma olen väga rahul, et otsustasin siia tulla,“ rääkis Loorens.

Õpetaja Margit Kiiviti sõnul on selliste päevade korraldamine teretulnud, sest pakub teemast huvitatud õpilastele koolitunnist erinevaid kogemusi. Samuti annab see neile võimaluse end proovile panna ja areneda. „Lisaks on see ka hea võimalus tutvuda Tartu Ülikooli õppehoonega,“ kõneles Kiivit.

„Uurimislabori meeskonnal on samuti rõõm juhendada särasilmseid ja nutikaid noori, kes pikale teekonnale vaatamata olid usinasti eksperimenteerimas. Õpilaste saadud tulemused olid tänases pesupähklilaboris silmapaistvalt head,“ rääkis uurimislabori programmikoordinaator Karin Hellat. Täpsuse ja põhjalikkuse eest jagatakse laboris töötanud õpilastele ka auhindu.

Kuigi Eesti loodusteaduste olümpiaad on toimunud juba 15 aastat, korraldab Tartu ülikooli teaduskool taolisi eksperimendipäevi sel aastal esmakordselt.

Tartu ülikooli teaduskooli direktori Riin Tamme sõnul aitab piirkonnavoorus osalenud õpilaste premeerimine katsepäevaga Tartus kindlasti süvendada õpilaste huvi loodusteaduste vastu. „Katsepäeval osalemine valmistab neid paremini ette järgmisteks olümpiaadivoorudeks ning loodetavasti toob ka juurde piirkonnavoorudesse õpilasi just nendest maakondadest, kust praegu osalejaid napib. Samuti motiveerib see õpilasi õppetegevuses veelgi aktiivsemalt kaasa looma,“ rääkis Tamm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments