Niguliste kirikus näeb Läänemaa kirikuvarasid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Neitsi Maarja Kristuslapsega

Neitsi Maarja Kristuslapsega

Tallinnas Niguliste kirikus avatud näitusel „Neitsi Maarja. Naine, ema, kuninganna” näeb ka Läänemaa kirikutest pärit kujutisi.

Näitusel on eksponeeritud Vormsi kirikust pärit 14. sajandi teisel poolel valmistatud skupltuur, mis kujutab neitsi Maarjat lapsevoodis. Vormsi skulptuuri peetakse ikonograafiliseks harulduseks kogu Euroopa kontekstis. Vormsi Neitsi Maarja skulptuuri viisid vormsirootslased Rootsi põgenedes kaasa ja pärast Eesti taasiseseisvumist jõudis see tagasi Eestisse. Kuju originaali säilitatakse Tallinnas Rootsi-Mihkli kiriku muuseumis, Vormsi kirikus näeb kuju koopiat.

Samuti on näitusel Lääne-Nigula kirikust pärit altariretaabli figuur „Neitsi Maarja Kristuslapsega” 16. sajandist. Ilmselt Lüübeki meistri Hennig von der Heyde töökojas valminud altar viidi 1920. aastatel Tallinna kunstimuuseumisse ja koos veel kahe altariskulptuuriga säilitatakse seda Niguliste muuseumis.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments