Helme: ametnikud kiusavad Eestis ettevõtjaid

BNS

Martin Helme
Martin Helme

Rahandusminister Martin Helme sõnul kiusavad Eestis ametnikud ettevõtjaid ja mitte keegi ei vastuta mitte millegi eest.

Rahandusminister kirjutas sotsaiaalmeedias vastuseks kolmapäevasele Postimehe artiklile, et tema on ministrina ettevõtjate liitlane. Nimelt kutsuti Postimehe andmetel tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) peadirektor Kaur Kajak sel sügisel Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ministrite ette soovitusega ettevõtjatest vendi Oleg ja Andres Sõnajalga tuulepargi rajamisel soodsamalt kohelda.

„Ma olen kohtunud mitte ainult Sõnajalgadega, vaid ka teiste taastuvenergiaettevõtjatega. Olen kohtunud transpordiettevõtjatega ja nende esindusorganisatsioonidega. Olen kohtunud finantssektori inimestega ja pankuritega. Olen kohtunud ka proviisorite ja apteekritega. Olen kohtunud isegi õpetajate ja teadlastega. Miks ma ei peaks?” kirjutas Helme kolmapäeva hommikul sotsiaalmeedias.

Tema sõnul on kõigil ettevõtjatel probleeme riigiga asjaajamisel ja kõik nad räägivad, et mitte keegi ei taha neid isegi mitte ära kuulata, hea tahtega appi tulemisest rääkimata.

Helme rõhutas, et teda huvitab Eesti majanduse hea käekäik. “Huvitab nii üldisemalt, et meie kõigi elu oleks parem, kui konkreetsemalt, et riigieelarvesse ikka midagi laekuks ka. Ma näen iga päev, kuidas väga suurt osa avalikku sektorit ja ka poliitikuid see ilmselgelt ei huvita,” märkis ta.

„Ja mis puutub Aidusse, siis vabandust, kas ma tõesti ei peaks olema mures 120 miljoni euro suurusest kahjunõudest riigi vastu? Kes siis veel peaks?” küsis minister.

Ühtlasi ütles rahandusminister, et lehes ilmnud loo puhul pole tegu skandaaliga. „Kui seal üldse mingit skandaali on, siis on see lugu sellest, kuidas Eesti riik käitub ettevõtjatega. Skandaal on ka see, et näeme mustrit, kuidas ministrite kohtumisi ametnikega kasutatakse ära selleks, et teha selle järel “uurimisorganitesse” kaebus, kes siis kaebust ettekäändeks kasutades asuvad ministreid pealt kuulama ja nende kirjavahetust lugema. Tänaseks on selge, et seda on tehtud nii minu, Järviku kui Kingo suhtes. Aga see meediat ei sega ega opositsiooni ei huvita. See ei ole kellelegi probleem. Süvariiki ei eksisteeri!”

Helme lisas veel, et mingit salajast nurga taga asjaajamist pole toimunud. „On olnud terve hulk kohtumisi, kus laua taga on olnud väga lai ring inimesi, muu hulgas lisaks minule Taavi Aas, Jüri Luik, Rene Kokk, Kert Kingo, terve rida ametnikke, ettevõtjad ja omavalitsused. Nendel koosolekutel räägitu on ilusti protokollitud. Kas seda ka ei tohi teha, et otsida lahendust probleemidele? Mida siis üks valitsus üldse võib teha? Peenhäälestada?” kirjutas rahandusminister.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mees
4 aastat tagasi

Selle uudise rong on ammu läinud, aga ma siiski ühe mõtte lisan veel: pole ma kunagi olnud oravate valija, Isamaa mees olen olnud, aga selline käitumine, nagu praegu viljelevad Helmed, Põlluaas ja co, viib meie maa üha enam ikka pimedasse populismi, autokraatiasse, tigedasse ja afektiseisus käratsevasse tulevikku. Ja sellega ma ei nõustu mitte kunagi.

Mati
4 aastat tagasi

Jälle lõhestab üks Helmedest Eesti riiki ja teeb seda mõnuga, kohe näha, irvitab näkku. Sellise suhtumisega inimene, ja veel minister, väärib minusuguse inimese poolt küll mõistmist ja kaastunnet, aga kahjuks mitte austust.

Tolmu Ahv
4 aastat tagasi

Just tänu eluvõõratele poliitikutele ja p pugejatest ametnikele kannab terve El i rahvas miljardeid kahju. Mõtlen siin seda biokütuse solki, mis rikub miljoneid saage, automootoreid ja muud tehnikat.. Ja kuigi kõik saavad aru, et looduskaitsega pole siin mingit pistmist, on peamine seda napakat direktiivi täita. Ja on tore, et vähemalt Helmed püüavad seda ametnike armeed,kes õigel kohal silma kinni pigistada ei mõista, vahelduseks tuuseldada. 😡

Majaomanik
4 aastat tagasi

Nõus,Kekkila näide kohe käest võtta.

Punane sudu
4 aastat tagasi

Tsitaat ammusest artiklist:
“Pikema mäluga lugeja mäletab ei tea kust tulnud nõuet, et maapoodides peab olema nii ja nii mitu kraanikaussi. Osa ei suutnud seda nõuet täita ja pani uksed kinni. Siis selgus, et tegemist olnud Eesti eurojupist ametniku isetegevusega ehk soovitusest tehti kohustus.”

Punane sudu
4 aastat tagasi
Reply to  Punane sudu

Lapsevanematel on kindlasti kõrvu jäänud ka selline nõue, et kooli sööklas vahetunnil välja pandud toitu ei või uuesti serveerida järgmisel vahetunnil. Kõnealune toit kuulub hävitamisele.
Oleks täitsa arusaadav, et seda ei või teha enam näiteks järgmisel päeval. Kui ametnikud teaksid ja kontrolliksid, mismoodi kodudes lastele toitu serveeritakse, siis võetaks vist pooltelt vanematelt lapsed ära.

Lastele ja ametnikele mõeldes meenub omakorda Katrin Lust ja pedofiili ohvriks langenud lapse võtmine tema vanematelt.

Ja kui hakata mälu värskendama, siis võib taolisi näitei veel kümneid leida.

Uugh
4 aastat tagasi
Reply to  Punane sudu

Just…Lusti uhke saade on ju puhtalt faktidel põhinev😀😀😀😀😀kui vähegi viitsid,siis uuri,kui palju tõtt oli Lusti saates😀😀

Punane sudu
4 aastat tagasi
Reply to  Uugh

Kui nüüd saadet täpsemalt meenutada, siis meenub esimese asjana see, et ametnikud keeldusid inimeste kogutud allkirju vastu võtmast ning seda mitmel korral, k.a kaamera juuresolekul. Selline tegevus on seadusega konkreetselt vastuolus. Vastavad paragrahvid olid saates isegi välja toodud.

Ei tasu kommenteerida, kui ise pole saadet näinudki.

Naljakas on mõelda, et iga postituse kirjutamine viib mõtted uue ametnikega seotud juhtumi juurde.

TV1
4 aastat tagasi

Oli, mis oli. ga töötasin ka TV1-es, kuid ümbrikupalka mulle ei makstud! Pealekauba mis Olegi puutub, siis selle mehe ees müts maha! Kõik, mida oli vaja teha, tegi see mees hinge ja õhinaga. Kui teised spetsialistid ütlesid, et “see pole võimalik!” , siis Olegil läks aega asjasse süvenemiseks mõni päev, ja Oleg tegi asja ära. Igatahes, mina valiksin ta Eesti vabariigi Peaministriks!

juss
4 aastat tagasi
Reply to  TV1

Tere, Siiri (Viivi)!

jaanus
4 aastat tagasi

Praegusest olukorrast ei tea,aga sedamäletan küll, et oli üks tv-kanal, mille üheks tunnuseks oli see,et seal maksti enamasti ümbrikupalka. Asi jõudis minu mäletamist mööda ka kohtusse. Selle kanaliga olid kuidagi tuttavad nimed seotud. Huvitav ,kes. Kas keegi mäletab? Kas nüüdseks on selles vallas midagi muutunud? Arvestades ühe ministri majaehituslugu vist mitte seal ka, mõtlen Aidu tuuleparki.