Kolmapäeval saab raamatukogust kübernõu

Lääne Elu

info@le.ee

„Ole IT-vaatlik!“ kutsub inimesi 20. novembril Lääne maakonna keskraamatukokku kübernõu küsima.

Eesti raamatukoguhoidjate ühing korraldab koostöös riigi infosüsteemi ametiga 20. novembril „IT-vaatlik“ nõuandepäeva, kus ligi 90 raamatukogu üle Eesti pakuvad eelkõige vanemaealistele internetikasutajatele mõeldes abi küberturvalisuse küsimustes.

„Küberturvalisus kõlab keeruliselt, kuid algab lihtsatest asjadest. Olgu selleks senisest pikem parool või oma nutitelefoni uuendamine, kõike seda saab teha odavalt ja kiiresti, kuid see tundub paljudele justkui uus tundmatu maailm,“ ütles RIA juhtivanalüütik Lauri Tankler. „Tegelikult on kõigil vaja lihtsaid teadmisi, kuidas ohutumalt küberruumis käituda. Mul on hea meel, et kohalikud raamatukogud on jätkuvalt kohaks, kus kogukond üksteist aitab.“

Kolmapäeval on võimalik raamatukogust saada nõu tugevate paroolide, seadmete uuendamise, failide varukoopiate tegemise, privaatsuse tagamise sotsiaalmeedias, õngitsuskirjade äratundmise ja muudes turvalisuse küsimustes. Kuigi kampaania on suunatud eelkõige vanemaealistele, on kohalikes raamatukogudes võimalik abi küsida kõigil.

Eesti raamatukoguhoidjate ühingu juhatuse esimehe Katre Riisalu sõnul on ettevõtmise eesmärk õpetada seenioreid IT-muredega raamatukogusse pöörduma. „Kui noored saavad abi koolist ja täiskasvanud töölt, siis vanemaealised peavad reeglina ise hakkama saama. Siin on toeks raamatukogu töötajad kui oma ala asjatundjad, kes oskavad aidata nii arvutite ja nutiseadmete kasutamisel kui ka korraldavad koolitusi. 20. novembril on nõuandepunktides kohal ka vabatahtlikud küberturvalisuse spetsialistid,“ lausus ta.

Riisalu rõhutas, et kuigi küberturvalisuse küsimustega võib alati pöörduda oma kohaliku raamatukogu poole, siis tundlike isikuandmetega tuleks esmajoones abi paluda lähedastelt. Näiteks pangakonto andmeid, digiallkirjastamist ja isiklikku infot võiks näidata vaid inimestele, keda sa päriselt usaldad.

Haapsalu raamatukogus saab kübernõu küsida 20. novembril kell 11-12.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments