Kekkilä püüab uuesti kaevandusluba saada

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kekkilä vajab uut kaevandusala, et hoida töös Niibi kasvuturbatehast. Kvaliteedijuhi Kaire Marttila ülesandeks on kontrollida, kas turbasegus on õige kogus väetist. Urmas Lauri

Kekkilä vajab uut kaevandusala, et hoida töös Niibi kasvuturbatehast. Kvaliteedijuhi Kaire Marttila ülesandeks on kontrollida, kas turbasegus on õige kogus väetist. Urmas Lauri

Kuigi Lääne-Nigula vallavolikogu keelas Niibi turbarabas kaevanduse laiendamise, tahab Kekkilä, et volikogu asja uuesti läbi vaataks.

Lääne-Nigula vallavolikogu keeldus kaevandusloa andmisest kaks aastat tagasi põhjusel, et tuleb teha täiendavad uuringud. Need pidid välja selgitama, kas turbakaevandus rikkus Salajõe elanike kaevudes vee. Samuti selle, kuidas joogiveeprobleemi lahendada.

„Nüüd on uuring valmis. Saime palju teada selle kohta, mis nende kaevudega teha ja kuidas setted liiguvad,” ütles Kekkilä Eesti juhatuse liige Raoul Johanson.

Just setted ja raud on muutnud kaevuvee joogikõlbmatuks.

Lääne-Nigula vallavalitsuse uuring – nagu kõik eelnevadki – ei kinnita ega lükka ümber, et Salajõe kaevud on rikkunud turbakaevandus. Küll aga soovitab see rajada sügavamad kaevud ja kasutada vee puhastamiseks spetsiaalseid filtreid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Huvitav
4 aastat tagasi

Kõige kummalisem on see et üle eesti on mitmeid turbarabasid ja ainult üks reostab????

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Kui palju on teiste Eesti turbakaevanduste läheduses maaaluseid jõgesid ja kodumajapidamisi? Ka mina ei tea seda täpselt aga tõenäoliselt eristub Salajõe kant nüanssidelt teistest. Sest reeglina jõuavad probleemid (vähemalt maakonna)meediasse ja me peaksime olema neist kuulnud.

Вопрос
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Olen kursis olnd aastaid selle teemaga kuid paneb imestama miks pole kaebusi old kuulda niibi soolu ja vedra küladest mis seal kõrval on. ja miks on üks peamine kaebaja urbas m.

turvas Euroopasse
4 aastat tagasi

Mõtlemise ja peeglisse vaatamise koht on meil paraku kah. Milliselt hoovilt meie oma pensioni kaevandame? Kekkilä (Vapo) suurosalused kuuluvad Soome riigile. Vähemalt käituvad viisakalt ja seadust jälgides. Näha, et negatiivset tausta pole neile vaja. Aga näha ka, et äri on äri ja niisama midagi ei tee ja sammu ette mõtlemata järgi ei anna. Huvitav kas Nõva sadama vallale müük oli osa turbakaevanduse lubade taotlemise ja vallaga suhtlemise taktikast? Mis seis seal nende hüpoteekide ja järelmaksuga jäi? Aga jätke seal Salajõel ometi kord see Riguldi jõgi rahule. Iga kord kui endal kitsas käes on see plaan teil seal taas varrukast vedada.… Loe rohkem »

huvitav
4 aastat tagasi

uuritud, väga halvad tagajärjed tervetele ökosüsteemidele, küladele, oht Tagalahele. Selge keeld öeldud. Ei- ikka uuesti ja uuesti. Ära tüütab.

Mis
4 aastat tagasi

sellel inimesel küll viga on?

Marge
4 aastat tagasi
Reply to  Mis

Iga paari aasta tagant uue looga lehes😃.