Haapsalu nägemisvaegurid tutvusid kirjeldustõlkega

Loengu pidas piirkonnapoolitseinik Vello Vichterpal. Erakogu

Kõikjal maailmas tähistatakse 15. oktoobril rahvusvahelist valge kepi päeva – päeva, mil pööratakse tavapärasest rohkem tähelepanu neile inimestele, kes saatuse tahtel on nägemisvõimest kas täiesti või osaliselt ilma jäänud.

Eestis tähistati valge kepi päeva esimest korda 1987. aastal.

Tänavu 15. oktoobril peeti Tallinna Heleni koolis pimedate jalgpalli näidismäng. Eestis on see uudne spordiala ja algatusega sooviti julgustada klubisid ning treenereid saama kokku regulaarselt treeniv pimedate jalgpalligrupp.

Läänemaa nägemisvaegurite ühing korraldas Haapsalu sotsiaalmajas 18. oktoobril teabepäeva nägemisprobleemidega inimestele tähelepanu juhtimiseks. Teemaks oli kirjeldustõlge. Osalenud said kirjelduste kaudu teada, kuidas nägid välja neile esinenud politseinik ja näitlejad.

Mis on kirjeldustõlge? See aitab nägemispuudega inimestel kirjeldamise kaudu osa saada maailmast – kus ja kuidas paiknevad esemed ning inimesed vaataja suhtes, milline on värvide maailm, milline näeb inimene välja, milline on tema riietus jne.

Seda teenust on viimastel aastatel üsna palju kasutatud: filmides, teatrietendustel, näitustel, suvisel tantsupeol, muuseumides jm. Iga kirjeldust ei saa aga nimetada kirjeldustõlkeks. Eestis on praegu üle veerandsaja koolitatud kirjeldustõlgi ja üheksa kirjeldustõlke konsultanti. Kas seda on vähe või palju? Kaldun arvama, et igas linnas, ka Haapsalus, võiks olla koolitatud kirjeldustõlk.

Päeva alustas Lääne prefektuuri Haapsalu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Vello Vichterpal, kes sai suurepäraselt hakkama enda kirjeldamisega. Tunnises loengus sai teada, kuidas olla nähtav hämaruses liikudes, millised õigused on jalakäijal ja jalgratturil kõnniteel ning ülekäigurada ületades, kuidas kaitsta oma vara varaste eest jm. Loengule järgnes Haapsalu muusikakooli saalis See teatri neli lühisketši “Elu läbi naeru”.

Enne algust kirjeldas näitleja Eve Merima ennast ja teisi näitlejaid. Iga lühipala algul tutvustas ta laval olevaid rekvisiite, näitlejate riietust ja seda, mis laval sündima hakkab.

“Taolist kirjeldust tegin elus esimest korda. Loodan, et jäite rahule,” ütles Merima.

Ta sai hästi hakkama, sest tal on suurepärane visuaalne tunnetus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
4 aastat tagasi

Hea ja vajalik üritus.