Rannarootsi muuseum plaanib Ruhnu kordonis arendusi

BNS

Rannarootsi muuseum. Arvo Tarmula

Rannarootsi muuseum võttis 2012. aastal Saaremaa muuseumilt üle Ruhnu muuseumi koos Korsi talu kompleksiga. Nüüd soovib Rannarootsi muuseum saada enda käsutusse saarel paikneva ajaloolise kordoni hooneid, et rajada sinna muuseumi Ruhnu filiaal.

Ruhnu vallavanema Andre Nõu sõnul tekkis vajadus ja mõte ehitada fondi jaoks lisahoone Korsi talu õuele juba aastaid tagasi, siis, kui ta veel Ruhnu muuseumi juhataja oli. „Kuna sellest aastast sai kultuuriministeeriumi haldusalas olevast Rannarootsi muuseumist sihtasutus, mis läheb niikuinii arendamisele, ning valminud on ERM-i uus hoone, piiskopilinnus ja teised suurema eelarvega ehitised, on aeg seni joone all olevate plaanide edasiarenduseks,“ leidis Nõu.

Tema arvates sobiks Riigi Kinnisvara AS-ile kuuluv kordon, mis seisab aastaid tühjana, külastuskeskuseks ning muuseumi säilikute ja fondi hoidlaks paremini, kui uus rajatis sadu aastaid vanal taluõuel. „Alternatiivne lahendus oleks oluliselt mõistlikum ja Korsi talu jääks sellisel juhul muuseumi vabaõhumuuseumi osaks,“ selgitas Nõu.

Nimetatud põhjustel avaldas Rannarootsi muuseum soovi koostatava ja septembris valmiva arenguplaani raames analüüsida kordonihoonestu sobivust kavandatud külastuskeskuseks, kuhu paigutatakse osa Ruhnu muuseumi püsiekspositsioonist, ehitatakse nõuetele vastav muuseumi fondihoidla ning elu- ja majutusruumid kas muuseumi töötajale või külalistele.

Ruhnu vallavanema hinnangul lahendaks kordoni muuseumi käsutuse andmine nii muuseumi kitsaskohti kui looks ka lisaväärtust Ruhnu kogukonnale. „Ruhnu vald saaks kuni kaks töökohta juurde ja korralikud ruumid, kus on võimalik pakkuda filmiprogramme ning teha uurimistööd. Kogu Ruhnu saar saaks muuseumi mõõtme,“ lausus Nõu.

Rannarootsi muuseum asub Haapsalus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments