Läänarannas tuli mürsu seest välja tsaariaegne raha

Leitud mürsk ja rahatähed. Foto: Päästeamet
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8
Leitud mürsk ja rahatähed. Foto: Päästeamet

Kolmapäeval leiti Lääneranna vallast mürsk, mille sees olid lõhkeaine asemel tsaariaegsed rahatähed.

Lääne – Eesti pommigrupp reageeris kolmapäeval väljakutsele Lääneranna valda Helmkülla, kus kinnistul septiku paigaldamiseks vajalikke kaevetöid tehes avastati lõhkekeha. Demineerijate hinnangul oli tegemist Esimese maailmasõja aegse, 150 mm mürsuga. Demineerijad tuvastasid, et lõhkekeha on transporditav ning see toimetati lõhkamiskohta hävitamisele. Lõhkekeha kahjutuks tegemise käigus selgus aga, et mürsu sees oli lõhkeaine asemel raha.

Lääne-Eesti Pommigrupi peademineerija Oleg Šapkini sõnul oli harukordse leiu näol tegemist erinevate tsaariaegsete rahatähtedega, mis on välja antud ajavahemikus 1898 – 1910. „Rahatähed olid heas seisukorras ja lasu käigus vigastada ei saanud. Kokku oli erinevaid kupüüre umbes 5100 rubla,“ ütles Šapkin.

Muinsuskaitseameti arheoloogiavaldkonna juhi Ulla Kadaka sõnul on tegemist peitleiuga ehk mürsu seest välja tulnud rahatähed on sinna teadlikult varjule pandud võimaliku ähvardava ohu eest. „Peitleide ei tule ette väga sageli, viimane sarnane juhtum meenub 2011. aastast, kui Pärnumaa Mihkli kiriku pööningu restaureerimise käigus leiti võlvi kandadest sinna peidetud küünlajalad.“ Kuivõrd leitud materjali põhjal on tõenäoliselt võimalik tuvastada leiu omanik, siis ei ole tegemist arheoloogilise leiuga Muinsuskaitseseaduse mõttes. Küll aga on leid kultuurilooliselt oluline, mistõttu loodab Kadakas, et kohalikud võtavad koos piirkonna muuseumidega ette asjaolude täpsema selgitamise ning harutavad lahti rahatähtede mürsu sisse sattumise loo.

Päästeameti fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ardi
4 aastat tagasi

5100 rubla on 510 10-rublalist kuldmünti..
Tavid.ee kullaäri müüb 10-rublast hinnaga 397,73-
Seega kullas oleks praegune leid olnud
202 842 EUROT
(aga paber-rahana praegu vaevalt keegi 50 annakski…)