0

Ees on ootamas sajune nädalalõpp

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Urmas Lauri

Vihmasadu. Foto: Urmas Lauri

Ilmateenistuse prognoosi järgi on ees ootamas sajune nädalalõpp ning õhusooja maksimumid ulatuvad 20 kraadini.

Neljapäeval (9. mail) liigub kõrgrõhkkond üle Eesti Valge mere lähistele ja ilm on sajuta, kuid öösel võib kohati olla udu. Öö on vaikne, päeval tugevneb ida ja kagutuul 5-10, põhjarannikul puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, rannikul kuni 7, päeval 13..17, rannikul kohati 10°C ringis.

Kõrgemates õhukihtides on tekkinud Põhja ja Norra merel kohal madalrõhuala, mille kaguserv ulatub Musta mereni. Selles lohus arenevad maapinnalähedases õhukihis väikesed pöörised, mis kannavad Ukrainast ja Venemaalt meile soojemat ja niiskemat õhku. Nii tuleb nädala lõpp Eestis muutliku ilmastikuga. Sajab hoovihma, kuid kui laialdaselt hoovihmapilvi meie kohal areneb sõltub piki Venemaad põhja poole liikuvate osatsüklonite liikumisteekonna kaugusest meie idapiirist, mida ilmamudelid iga päev veidi erinevalt arvutavad.

Reedel (10. mail) öösel sajab vihma peamiselt Ida-Eestis, päeval sajab vihma laialdasemalt. Öösel puhub mõõdukas idakaare tuul, päevaks tuul raugeb. Õhutemperatuur on öösel 3..8, päeval 11..16°C.

Laupäeva (11. mai) öösel on sajuhooge harvem, kuid päeval sajab mitmel pool hoovihma. Puhub nõrk muutliku suunaga tuul. Õhutemperatuur on öösel 4..10, päeval 15..20, rannikul 10..14°C.

Pühapäeva (12. mai) öösel sajab veel mitmel pool vihma, on udu, kuid päeval laieneb Briti saarte kohal tugevneva kõrgrõhuala idaserv aeglaselt üle Baltimaade ja meil sajuvõimalus väheneb. Öösel on vaikne, päeval läänekaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 6..10, päeval 15..20, rannikul 10..14°C.

Esmaspäeval (13. mail) ja teisipäeval (14.05) on Eesti kohal kõrgrõhuala idaserv. Samas suureneb põhja poolt külma õhumassiga madalrõhuala surve. Ilm on olulise sajuta, kuid tuul pöördub loodesse ja õhutemperatuur päev-päevalt langeb. Puhub mõõdukas lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on öösel +2..+6, päeval 13..18, saartel ja rannikul 8..12°C.

Teisipäev (14. mai) on peamiselt sajuta. Puhub mõõdukas lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on öösel 0..+6, päeval 9..15, sisemaal kohati kuni 17°C.

Kolmapäeval (15. mail) kõrgrõhuala mõju nõrgeneb ja hoovihmavõimalus suureneb. Puhub mõõdukas, rannikul tugev loodetuul. Õhutemperatuur on öösel 2..7, päeval 8..13, Kagu-Eesti kuni 16°C.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz