Elektrilevi avalikustas, kes saavad esimesena koju kiire interneti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Elektrilevi
Elektrilevi sideteenuste juht Oliver Ruus. Foto Urmas Lauri

Elektrilevi avalikustas info nende maapiirkondade kohta, mille elanikud saavad endale esimesena koju ülikiiret internetti ja digitelevisiooni võimaldava vaguskaabli.

Kiire interneti lehelt on võimalik aadressiotsingu abil teada saada, kas konkreetne korter või maja on Elektrilevi 2019. aasta plaanides, kas ühenduse ehitamine on planeeritud järgmise viie aasta jooksul või jääb konkreetne aadress esialgsetest viie aasta plaanidest välja.

„2019. aastal oleme suurt rõhku pannud ka nendele piirkondadele, kus teistel telekomettevõtetel ei ole huvi võrku ehitada ehk nn valgete aladele,“ ütles Elektrilevi taristu liitumiste teenuste juht Oliver Ruus ning lisas, et ettevõte on omale eesmärgiks seadnud 2019. aastal välja ehitada ligikaudu 5000 ühendust valgetes alades ja veel 5000 ühendust väljaspool valgeid alasid.

Mullu detsembris ütles Ruus, et Elektrilevi ehitab Läänemaale vähemalt 1000 ühendust, neist 40 riigi toetusega. Läänemaal on plaanis ehitama hakata 2020. aastal.

„Lisaks kodulehel olevale infole anname ka kõikidele majapidamistele personaalselt kirja teel teada, kui oleme piirkonnas liitumise võimaluse avanud,“ ütles Ruus ja lisas, et esimestes piirkondades saab võrk valmis ilmselt suve lõpus.

Liitumine Elektrilevi kiire interneti võrguga hakkab maksma 199 eurot. Kui kolme kuu jooksul Elektrilevile märgukirjale ei vastata, siis on hinnaks juba 399 eurot.

Arvestada tuleb sellega, et Elektrilevi toob kaabli olemasolevate õhuliinide kaudu maja fassaadini, juhtme tuppa viimine võib tähendada täiendavaid kulusid.

Kui kaabel paigas, tuleb kliendil pärast võrgu valmimist valida teenusepakkuja, kes selles piirkonnas interneti- või teleteenused osutab.

“Meil käivad läbirääkimised erinevate teenusepakkujatega ning täna tundub, et peaaegu kõikides piirkondades saab olema vähemalt kolm teenusepakkujat, paljudes rohkemgi,” ütles Ruus.

Kui aadressiotsing annab tulemuseks, et konkreetne maja või korter ei ole järgmise viie aasta ehitusplaanides, ei tasu Ruusi sõnul lootusi maha matta.

„Seega, kui mõni kodu täna plaanidesse ei mahu, tasub esitada sooviavaldus ning endiselt jääb lootus, et Elektrilevi leiab järgmise viie aasta jooksul võimaluse, kuidas kiire internet kohale tuua,“ lisas Ruus.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Tervet Eestit katvat kiire interneti võrgu ehitamiseks toetab riik Elektrilevi 20 miljoni euroga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Helmo Urgard
3 aastat tagasi

Väga kehv Telia internett Saue linna kõrval vana vask õhukaabliga