Gümnasistid rändasid ajas 150 aastat tagasi

Ajarännaku Läänemaa ühisgümnaasiumis lõpetas 11. klass ühispilt koolimaja Kalda tänava poolse ukse ees, kus 19. sajandil tegutses Haapsalu kreiskool. Foto Arvo Tarmula

Läänemaa ühisgümnaaiumi (LÜG) õpilased tegid reedel 150 aastase ajarännaku esimese laulupeo aastasse 1869.

„Ajarännaku” stsenaariumi koostas Eesti rahva muuseum koos ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate seltsiga. Ajarännus osalesid kooliõpilased üle kogu Eesti.

On 1869. aasta maikuu ja Lääne kreisis käib elav arutlus selle üle, kas sõita Tartusse esimesele üldlaulupeole või mitte. Maad on laastanud raske näljahäda ja ajad on ebakindlad. Kuidas küll üks Eesti kubermangu vaesemaid piirkondi retkeks vajamineva raha kokku saab? Tegelikult ei läinud Lääne kreisist 1869. aastal Tartusse laulupeole ühtegi koori. Keegi ei hellitanud lootust, et laulupeost võiks saada püsiv traditsioon, mida veel ka 150 aasta pärast tähistatakse. „Ajarännak 1869” rollimängu lõpus said õpilased langetada oma otsuse ja ajaloo ümber kirjutada.

Fotod Arvo Tarmula

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments