Eesti õudusfilm võitis HÕFFi ja kandideerib Euroopa parimaks

Lääne Elu

info@le.ee

Oskar Lehemaa on saanud hetk tagasi kätte võidudiplomi. Foto: Markus Sein / HÕFF

Esimest korda hakkab Euroopa parima lühikese fantaasiafilmi tiitlile kandideerima Eesti linateos, Oskar Lehemaa õudusfilm „Karv”.

14-minutiline film võitis äsja Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil prantsuse legendaarse filmiillusionisti Georges Mélièsi järgi nime saanud Euroopa lühikeste fantaasiafilmide võistlusprogrammi.

Võiduga kaasneb Hõbedase Mélièsi (Méliès d’Argent) nimeline auhind ja pääs Euroopa parimate lühikeste fantaasiafilmide konkursi lõppvooru, mille võitja pälvib Kuldse Mélièsi (Méliès d’Or) nimelise preemia. Võistlust korraldab Euroopa fantaasiafilmide festivalide föderatsioon, kuhu HÕFF juba seitsmendat aastat kuulub.

„Ainsa filmi eest maailmas, mis teeb teid tõesti õnnelikuks oma kiilaspea üle,” resümeeris žürii, kuhu kuulusid Strasbourgi Euroopa fantastiliste filmide festivali kunstiline juht Daniel Cohen, Läti filmiajakirjanik Marta Bałaga ja Eesti režissöör Urmas E. Liiv.

Filmis võtab kiilanemise tõttu komplekside küüsis vaevlev Leo kasutusele müstilise juuksekasvuseerumi, mis põhjustab tema kehas groteskseid moondumisi. Nüüd tuleb tal kohutavad muutused peatada enne, kui ta kaotab oma viimsedki juuksekarvad… või midagi palju enamat. Mängib Sten Karpov.

„Hingetuks võtab,” oli režissöör Oskar Lehemaa esimene reaktsioon pärast võitu. „Saada oma esimene auhind nii kaua tehtud filmi eest oma lemmikfestivalil, mis toimub vanaema kodulinnas, kus ma olen lapsepõlve veetnud…”

Balti filmi- ja meediakooli lõpetanud 31-aastasele režissöörile on „Karv” esimene iseseisev mängufilm, mille kavandamist alustas ta viis aastat tagasi. Filmi operaator on Ivar Taim, kunstnik Triin Valvas, monteerija Sander Somma ja helilooja Paul Oja. Tootsid Evelin Penttilä ja stuudio Stellar Film.

HÕFFi juhi Helmut Jänese sõnul peaks „Karva” ees ootama rahvusvaheline tähelepanu. „See on ootamatust vaatenurgast väga hästi tehtud film ja ma olen üsna kindel, et me veel kuuleme Oskar Lehemaast,” ütles ta.

Žürii tõstis esile ka Mattias Mälgu filmi „Maasikaõgijad” ja inglase Chris Cronini filmi „Oscari kelluke”.

Kokku võistles kaheksa filmi, mis valiti välja 150 konkursile esitatud linateose seast.

Euroopa parimad fantaasiafilmid kuulutatakse välja oktoobris Sitgesis, ühel maailma tuntumal fantaasiafilmide festivalil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments