President Kaljulaid nimetas peaministrikandidaadiks Kaja Kallase

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

President Kaljulaid nimetas Kaja Kallase peaministrikandidaadiks. Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei
President Kersti Kaljulaid nimetas Kaja Kallase peaministrikandidaadiks. Foto: Mattias Tammet, presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaidi kirjutas täna alla otsusele nimetada peaministrikandidaadiks Kaja Kallas kui riigikogu valimistel enim parlamendikohti saanud Reformierakonna esimees.

Riigipea rõhutas kohtumisel Kaja Kallasega, et riigikogu valimistel enim hääli saanud erakonna esimees peab saama võimaluse teha väärtuspakkumine ning öelda, millest ta peaministrina tahaks seista ja millist Eestit ta tahaks ehitada.

„Just seepärast tegin täna esimesena ettepaneku moodustada valitsus Reformierakonna esimehele Kaja Kallasele,“ lausus president Kaljulaid.

Kaja Kallasel on nüüd 14 päeva, et teha riigikogus ettekanne tulevase valitsuse moodustamise põhimõtetest ja saada parlamendilt toetus.

“Võtsin täna vastu vabariigi presidendi ettepaneku asuda moodustama valitsust,” ütles Kallas.

Ta selgitas, et soovib selle võimaluse ära kasutada kahel põhjusel.
“Esiteks selle pärast, et saata ühiskonnale signaal, et poliitikat on võimalik teha positiivselt, väärikalt ja avatult. Ilma kedagi alavääristamata ja ähvardamata. Teiseks usun, et Eesti jaoks on võimalik kokku panna valitsemise alused, mis on sisukamad, ambitsioonikamad ja tulevikku suunatumad, kus fookus pole mitte hullumeelsuste ära hoidmisel, vaid Eestit edasi viivate asjade ära tegemisel. Olen kutsunud valitsemise aluste moodustamisele ka Sotsiaaldemokraatliku erakonna,” ütles Kallas.

Ta lisas, et mõistab, et viimaste nädalate raevukas poliitiline õhustik mõjub ühiskonnale väsitavalt.
“On ilmselge, et plaanitav valitsus ja selle liikmete retoorika on ühiskonnas paljusid ärritanud. Ma arvan, et meil on aeg valimisvõitluse kaevikud kinni lükata ja agressiivne retoorika ära lõpetada. Tähtis on nüüd pilk pöörata Eesi jaoks sisulistele teemadele – meil on suured probleemid riigi rahanduses, regionaalses ebavõrdsuses, venekeelses hariduses ja tervishoius. Soovime panna kokku valitsemise alused, mis neid probleeme adresseerivad,” rääkis Kallas.

Ta on enda sõnul arvestanud sellega, et ei pruugi riigikogus saada piisavat toetust.
“Minu soov on kõnetada riigikogu ja võimaliku valitsuse liikmeid. Ma tahan neile südamele panna, et võimumängude juures ei tohi ära unustada poliitika sisu ja väärikust. Ma arvan, et me suudame koos Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga välja pakkuda palju selliseid mõtteid, mis võiksid Keskerakonna ja Isamaa liikmete hulgas toetust leida,” ütles Kallas.

“Teame, et nii Keskerakonna kui ka Isamaa liikmete ja riigikogu saadikute hulgas on palju neid, kes loodava IKE koalitsiooniga rahul ei ole. Kuna riigikogu liige on oma hääletustes vaba ja peab lähtuma oma südametunnistusest, siis loodame, et valijad koputavad ka oma valitute südametunnistusele. Seda, kuidas keegi hääletab, tuleb eraldi küsida iga Riigikogu liikme käest,” lisas ta.

Reformierakonna delegatsioon kohtub täna kell 11.00 Sotsiaaldemokraatliku erakonna esindajatega, et leppida kokku valitsuse moodustamise aluste ajakava ja tegevused. Reformierakonda esindavad fraktsiooni juhtkond ja peasekretär. Kohtumine toimub Riigikantselei majas aadressil Rahukohtu 1 ja kestab orienteeruvalt poolteist tundi, pärast mida on võimalik teha intervjuusid.

Fotod: Mattias Tammet/presidendi kantselei

President Kaljulaid nimetas Kaja Kallase peaministrikandidaadiks. Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei
President Kaljulaid nimetas Kaja Kallase peaministrikandidaadiks. Foto: Mattias Tammet/presidendi kantselei
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aleks
5 aastat tagasi

President Kaljulaid pole kunagi hiilanud eestimeelse riigimehelikkusega. Nüüd veel “toredad” kohtumised Putiniga…

Jane Smith
5 aastat tagasi

President teeb Pätsu. Pealegi olen ka väsinud liberaalide-poolsest hirmutamisest ja hüsteeria üles kütmusest nagu see oleks Eesti lõpp, et konservatiivid nii palju kohti said.

Kodanik
5 aastat tagasi

Igati aus ja õiglane ettepanek.

katrin
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Riigi seisukohalt täesti jabur ettepanek. Kulutame 14 päeva eimilellegi. Kolm erakonda võiks nüüd täies koosseisus paariks nädalaks soojale maale lebotama sõita.

ei ole
5 aastat tagasi
Reply to  katrin

Ei ole siin mingi jaburusega tegu. Seda tahtsid valijad, Eesti inimesed., et aga Ratas-Helmed on tohutu võimuihaga läks lahti kõrgetasemeline poliitmäng. Tuginedes oma elutarkusele ennustan, et pooltki valitsemisaega see valitsus ei pea vastu. Avalikkus on väga vähe teadlik mis seisus on riigi rahaline seis ja palju muudki, mida lõpetav valitsus meile jätab.

katrin
5 aastat tagasi
Reply to  ei ole

Kerime asja ajas veidi tagasi. Kõigepealt täpsustuseks: Reformi valis 30%, mis teatavasti ei ole valitsemiseks piisav. Tohutu võimuiha tekkis hakatuseks siiski Reformil. Oleks Kallas vähem ülbitsenud ja kohe Keskile diili pakkunud stiilis – teeme ära, muidu tuleb EKRE, oleks diil ilmselt juba tehtud. Kallas ei oska läbi rääkida. Ma pole Keski ega Ekre fänn aga on ju ilmselge, et ükski võimalik partner ei usalda Kallast. Aasta aega on see tibi kõiki ja kõike kirunud, pakkumata ise midagi kasulikku. Välistame, paneme kinni, lõpetame ära, teeme ümber jne. Tuleb ju tuttav ette?

kuglimugli
5 aastat tagasi
Reply to  katrin

A kust sa tead ? Olid juures ?