Matsalu kopraid hakkab jälgima kaamera

Saaremaa hirvede elu reaalajas vahendanud RMK hirvekaamera hooaeg sai selleks korraks läbi, kuid teisipäeval veeti kaamera ja seda elektriga toitev päikesejaam Matsalu rahvusparki, kus see hakkab vahendama kobraste elu.

Esialgu oli plaanis seada koprakaamera üles Saaremaale, paarikümne kilomeetri kaugusele paigast, kus see jälgis hirvede elu. Eelmise nädala teises pooles selgus aga, et seal tehtud maaparandustööd olid muutnud paiga kobrastele elamiskõlbmatuks, vahendas „Aktuaalne kaamera”.

„Siis ei jäänud muud üle, kui tuli kähku hakata otsima uut paika, sest ikkagi ju aasta loom kobras ja tuleks hakata teda kajastama, seda enam veel, et praegu käib ka jooksuaeg neil,” rääkis zooloog ja loodusfotograaf Tiit Hunt.

Reaalajas pilti näitava veebikaamera ülesseadmine on selle projekti puhul tegelikult keerulisem kui arvata võib. Et pidevalt ei peaks akusid vahetama, paigaldati ka päikesepaneelid. Elektrit kulub üsna palju.

„Kaamera ise väga palju ei kuluta elektrit, aga kui tahame ikkagi ka pimedal ajal vaadata, siis on meil kaks infrapunalampi. Need võtavad muidugi oluliselt rohkem elektrit,” selgitas Hunt.

Kuna kobras on reeglina öise eluviisiga, siis on kõige tõenäolisem teda näha just pimedas.

Kaamera ülesseadmisel Matsalu rahvusparki on omad plussid.

„Üks asi on näha kopraid, nende tegevust, aga kindlasti näeme ja kuuleme siin väga palju erinevaid linde, nende hääli. Ja muidugi, see ainuke poolveeline loom kobras ei ole siin üksi – tal on siin ka mink. Siin võib üht-teist selle aja jooksul näha küll,” ütles Hunt.

Kui kaameraga kõik laabub ja koprad vaatluspaika külastama hakavad, on plaanis kaamerat käigus hoida sügise lõpuni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
xyz
4 aastat tagasi

“The Truman Show” season 1.