Hotelliliit: turismimaks peletab turiste

BNS

Turismimaksuga jäävad turistid tulemata. Arvo Tarmula

Eesti hotellide ja restoranide liidu (EHRL) juhatuse esimehe Verni Loodmaa sõnul ei ole turismimaksu mõte hea, kuna see ei loo sektorile lisaväärtust ja peletab külalisi.

„Riigikogu valimistega seotud debattides on mõnel juhul läinud käibele arusaam õitsvast Eesti turismimajandusest, mida tasub täiendavalt maksustama hakata. See ei ole kahtlemata hea mõte, saan Eesti hotellide ja restoranide liidu nimel julgelt öelda,” kirjutas Loodmaa Postimehes ilmunud arvamusloos.

Tema sõnul kasvas eelmisel aastal Eesti majutusettevõtetes peatunud turistide arv tunamullusega võrreldes ühe protsendi võrra, kuid sellest kasvust ei piisa sektoris turvatunde tekitamiseks. „Absoluutarvudes on turismimajanduses praegu raha vähem kui aasta tagasi, samal ajal kui turistide teenindamise kulud on aastaga tõusnud. Võrdluseks on siinkohal paslik välja tuua, et Euroopa turismi kasvuks hinnatakse möödunud aastal viis protsenti, ning järjekindlat kasvu näitab ka turismitööstuses hõivatute arv,” kirjutas ta.

Ohtliku tendentsina tõi Loodmaa välja ligi kümnendiku võrra vähenenud Soome turistide arvu, mistõttu peab ta mis tahes täiendavat sektori maksustamist lubatamatuks. „Eesti turismimajandus vajab turvatunnet, mille minimaalseks tingimuseks on selge lubadus mitte kehtestada uusi makse. Turismimaksu mõte ei ole hea, see peletab meie külalisi ega loo mingit lisaväärtust sektorile,” nentis ta.

Loodmaa märkis, et kui sektori töötajate üle saab ta uhke olla, siis neile pakutavate tingimuste üle mitte. Palkade tõstmiseks täiendavaid vahendeid saab tema sõnul kahest allikast: esiteks uutest turistidest, kes jätaksid Eestisse palju uut raha, ning teiseks riigi kehtestatavatest eraldi maksumääradest.

Ta lisas, et 17 Euroopa Liidu (EL) liikmesriiki on kehtestanud toitlustusele jätkusuutlikkuse tagamiseks madalama käibemaksumäära. „Usun, et ka meie Eestis jõuame peagi sellise maksumudeli kasutamiseni. Mida aga uus valitud riigikogu kohe teha saaks, on erisoodustusmaksu kaotamine ettevõtete kasutatud toitlustusteenuselt,” kirjutas EHRL-i juhatuse esimees.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.S.
4 aastat tagasi

Aga mina arvan, et parem teeks kohalikele mõne uue maksu parem. Miks? Sest neid on rohkem…

Turist
4 aastat tagasi

Mina pole küll veel ühtegi turismireisi ära jätnud, et pean ca 1o € rohkem maksma. Küllap siin asi mõjuga omanike rahakotile. Seal annab ta ehk tõesti rohkem tunda. Nende rahakott aga mind väga ei huvita.

Tolmu Ahv
4 aastat tagasi

Ainult loll astub mitu korda samale rehale.Loodame,et uuel Riigikogul on mõistus kodus ja nad sotside vigu ei korda. See aktsiisitõus nagu ka muud tuntavad hinnatõusud peletavad viimased turistid meilt minema. Juba praegu käib pool Eestit Lätis.