Astronoomiline kevad algab kaks minutit enne südaööd

BNS

Pajutibud Kasaril. Foto: Urmas Lauri

Pajutibud Kasaril. Foto: Urmas Lauri
Astronoomiline kevad algab kolmapäeval kell 23.58, klimaatiline kevad saabub aga siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle viie soojakraadi.

Astronoomiline kevad, mis põhjapoolkeral on seotud kevadise pööripäevaga, algab kolmapäeval, kaks minutit enne südaööd ehk kell 23.58, edastas keskkonnaagentuur.

Klimaatiline kevad aga saabub siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle viie soojakraadi. Sel aastal on klimaatiline kevad veel saabumata. Küll on enamuses Eestis kohale jõudnud aga varakevad ehk aeg, mis algab pärast lumikatte lõplikku kadumist.

Kuupäevaliselt on ajaloos kõige varem klimaatiline kevad saabunud Eestisse 1990. aasta 16. aprillil Tartus ja Võrus ning kõige hiljem 1942. aasta 24. mail Pakril.

Kui võtta arvesse kogu Eesti, on varajasim kevad saabunud 6. aprillil 2008. aastal ja kõige hiljem 17. mail 1941. aastal.

Eelmisel aastal saabus kevad näiteks 10. aprillil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments