Valimispäev: kl 12.55, Martnas valitseb tühjus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Paul Kalda oli valija, kes vedas Martnas hääletusosalus täpselt 50 protsendini. Foto: Urmas Lauri

Martna vana vallamaja ees valitseb tühjus nagu ka jaoskonnas. Hommikupoolsed valijad on ära käinud ja õhtupoolsed pole veel jõudnud, valimas käinuid aga on palju.

“Kui kaks inimest veel tuleks, siis oleks 50 protsenti täis,” ütlb Martna valimisjaoskonna esimees Enno Heinaste, kes on seda tööd teinud juba 20 aastat.

Seekord on Martna nimekirjas 633 valijat, 315 on juba oma hääle andnud – 49,9 protsenti.

Martna valimisaktiivsus on Heinaste sõnul olnud enamasti üsna hea, Kullamaaga muidugi võrrelda ei saa, aga üldiselt – pole viga: 47-54 protsenti.

Esimene valija oli kohal viis minutit enne jaoskonna avamist. See oli kohalik ettevõtja ja mesinik Arvo Kirs.

“Tuli vist kuskilt roogu lõikamast ja jõudis varem,” ütleb Heinaste.

“Mis rahvas räägib?” uurin.

“Ütlevad, et püüavad valida seda, kes kõige vähem valetab,” ütleb Heinaste, “aga muidu on peris rõõmsad. Ilma on ka ilus, ilusa ilmaga on inimesed alati paremas tujus.”

“Kes valimised võidab?” küsin.

Heinaste kehitab õlgu. “Kes seda teab, aga eks meie kandist saa oma mees hulga hääli.”

Oma mees, Hardi Rehkalt, on kohalik ettevõtja ja kunagine Martna volikogu esimees, EKRE liige.

“EKRE!” ütleb Paul Kalda. “Kõik valetavad. EKRE valetab veel kõige rohkem, aga nemad ehk segavad natuke, teised on kogu aeg ühtemoodi valitsenud, ehk tuleb vähe segamist.”

Kaldaga saab Martnas 50 protsenti täis.

“Vat see on tore. Selle eest pean ma auhinna saama,” rõõmustab Kalda ja lubab veel samal päeval Suure-Lähtru mõisast läbi minna.

Lääne Elu sõidab täna, valimispäeval, jaoskonnast jaoskonda, et teha reportaaži ja anda nii lugejaile päeva jooksul ülevaade, mis jaoskondades toimub – missugused on meeleolud, mida rahvas räägib, kui palju on valijaid jne. Mis silma hakkab, sellest ka lugejaile teada anname.

Loodame, et olete meiega. Plaanis on läbida Läänemaa ja kunagised Hanila ning Lihula trassil Virtsu-Vatla-Kõmsi-Tuudi-Lihula-Kirbla-Kullamaa-Palivere-Martna-Risti-Nõva-Pürksi, kokku 12 jaoskonda.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments