0

Valimispäev: Haapsalus olid esimesed valijad kohal juba enne jaoskondade avamist

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kalle-Kusta Tõnisma lõi sedelile templi peale ja proua Ella lasi sedeli valimiskasti. Foto Arvo Tarmula

Haapsalus käisid inimesed täna hommikupoolikul usinasti hääletamas, esimesed olid valimisjaoskondade ukse taga juba enne kella üheksat, kui jaoskonna uksed avati.

Kella 10 paiku oli Haapsalu sotsiaalmaja saalis rahvast üsna rohkesti – registreerimislaudade ääres oli tekkinud väike järjekordki. “Meil pole kunagi seda muret, et rahvast poleks. Tundub, et meie valija on see, kes armastab õigel päeval käia,” ütles jaoskonna esimees Liivi Ollino. Tema hinnangul oli umbes kolmandik jaoskonna hääleõiguslikest inimestest kella kümneks oma valiku teinud.

Haldusreformi tõttu on ka jaoskondade piirid muutunud ja sotsiaalmajas käib ümbruskonna suurte majade elanikele lisaks hääletamas Uuemõisa rahvas. Fotograaf Arvo Tarmula torises, et Uuemõisa inimesed on muidu ikka Uuemõisa lossis valimas käinud, nüüd aga peab palju kaugemale minema. “Mõni jätab sellepärast ka tulemata, et kaugele minna,” arvas Tarmula.

Valimiskasti kõrval seisnud Kalle-Kusta Tõnismal nägu oli naerul. “Tore on,” kommenteeris ta. “Veerand tundi tagasi käis ka politsei siit läbi, vaatamas kas lipp on väljas ja ega keegi ukse taga viina paku,” lisas ta.

Venelanna Tatjana ütles, et valikut teha polnud keeruline: “Ma juba teadsin, kelle poolt hääletada, see inimene meeldib mulle.” Tatjana lisas, et tema valik langes Keskerakonnale. “Mulle meeldib nende programm ja loodetavasti täidavad nad vähemalt osa sellest, mida lubasid,” põhjendas naine. Küsimusele, kas tegemist on kohaliku või mujalt pärit kandidaadiga, vastas Tatjana: “Ma arvan, et ta on Tallinnast.”

Keskerakonnale andis oma hääle ka proua Ella. “Sest nemad ei ründa nii. Neid ründavaid on palju,” põhjendas ta. Ella lisas, et kõigepealt vaatas ta erakonda ja “eks siis tuli inimene ka”.

Ka kaitseliitlane Jüri Tõnisma ütles, et teadis juba ammu enne, kellele hääl anda. Erakonna ja kandidaadi nime ta siiski avaldama ei soostunud. “See on kohalik inimene, kaitseliidu inimene,” poetas ta.

Kella 10.30 paiku oli kultuurimajas tunduvalt vaiksem kui sotsiaalmajas, kuid sellist hetke, kus ruumi valijatest päris tühi oleks olnud, ennelõunal ette ei tulnud. Jaoskonna esimees Marina Kallas ütles, et kuna eelvalimistel said kõik kultuurikeskuses hääletada, on valimispäevalgi sinna sattunud mõni, kes peaks teises jaoskonnas oma hääle andma. “Aga muidu on inimesed kõik rõõmsad ja väljas pidi päike paistma,” ütles ta viidates sellele, et kultuurikeskuse fuajeesse päevavalgust suurt ei paista.

Kaks vanemat prouat kõndisid valimisjaoskonnast kodu poole. Küsimusele, kas otsustada oli raske, vastas Edith: “Mis siin ikka, ega me siis päris metsas kasvanud pole.” Edithi sõnul valib ta erakonda, kes pensionäride vastu hea on. Küsimusele, kas hea on see, kes pensione lubab tõstab, vastas Edith: “Mitte ei luba, vaid kes on andnud, see annab ka edaspidi.” Ta lisas, et lubajaid on küll, aga kõik nad ei tee. “Vanasti öeldi, et kükitavad, aga midagi maha ei jäta,” muigas Edith.

Pensionipõlve pidav õpetaja Reet Jets ütles, tal oli enne valmis mõeldud, kellele hääl anda.  “Aga tegelikult oli raske ka otsustada, sest igal erakond lubab midagi, mis meeldib,” tunnistas ta. Tema abikaasa Mati Jets torkas vahele, et ega see, mis enne valimisi räägitakse, suurt midagi tähenda. “Pärast on koalitsioon ja lubadustest polnud mingit tolku,” ütles Mati Jets.

Reet Jets ütles, et valis seekord inimese, keda ta kunagi varem valinud pole. “Ja erakonda vahetasin ka,” lisas ta.

Solveig Edasi, kellel endal hääl juba antud, kuid tuli valimispäeval abikaasale toeks, kinnitas, et nii raske, kui sel aastal, pole otsustamine kunagi olnud, aga valimata jätta ka ei saa. “Siin Lääne-Saares ei olnud sellist inimest, keda oleks väga valida tahtnud,” tunnistas ta. Edasi lisas, et nii valiski ka välja erakonna ja andis hääle selle esinumbrile. “Mul mees tegi veel enne tulekut läbi valijakompassi ja sai kerge šoki, keda ta peaks valima,” rääkis Edasi.

Edasi sõnul meeldis talle Marek Strandbergi ütlemine, et võib-olla peaks valima just pisikesi erakondi. “Suured saavad nagunii sisse. Sellisel juhul saaksid nad vähem hääli ja peaksid hakkama teistega koostööd tegema. Praegu on ainult üks-kaks liivakasti, kus mängitakse,” selgitas ta.

“Mina kõhutunne ütleb, et osavõtuprotsent tuleb kindlasti kõrgem kui eelmistel riigikogu valimistel,” ütles Haapsalu kolledžis asuva valimisjaoskonna esimees Kersti Lõhmus. “E-hääli oli palju ja vähemalt praegu küll käiakse tihedamini,” põhjendas ta oma arvamust.

Kolledžis asuva valimisjaoskonnaga oli väike segadus, sest inimestele saadetud valijakaartidele oli jaoskonna aadress, Lihula mnt 12, küll õige, aga juurde oli märgitud, et jaoskond asub Nikolai koolis. Viimane on aga teadupärast lammutatud. Lõhmuse sõnul pole see valimispäeval probleemiks olnud.

Lõhmusel endal on valik tehtud: “Mul oli suhteliselt lihtne hääletada, sest hoian end ikka toimuvaga kursis.” Lõhmus lisas, et vaatab suurt pilti, ei ole isikus kinni.

Haapsalus asuvate valimisjaoskondade esimehed ütlesid, et probleeme pole valijatega olnud. On küll juhtunud, et mõnel on dokument aegunud, aga need probleemid on lahendatud saanud. “Aastaid tagasi mäletan, kuidas käidi ostukaardi või keevitaja töötõendiga hääletamas, aga nüüd selliseid asju enam ei ole,” rääkis Liivi Ollino.

Kersti Lõhmus ütles, et valima tuli ka üks, kes pole veel 18aastane. “Ilmselt ajas segadusse see, et kohalike omavalitsuste valimistel said nooremad ka hääletada,” lisas ta.

Fotod Arvo Tarmula

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz