Valimispäev: kl 13.50, Palivere – väike ja kodune

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Palivere valimisjaoskond polegi nagu päris jaoskond. Hubases raamatukogus om valimiskabiinid sätitud raamaturiiulite vahele. Foto: Urmas Lauri

Valimisjaoskond Palivere raamatukogus on väike ja hubane nagu kodu. Maas on triibulised vaibad, riiulite vahel peidus on kaks valimiskabiini. Tulijad võetakse vastu suure rõõmuga. Kusagilt ilmub nagu võluväel kuum ja kange kohv.

“Just arutasime, et ei tea, kas ajakirjanikud on meid seekord ära unustanud,” ütleb valiimiskomisjoni esimees Urve Tabri.

“Tere siitpere,” tervitab järjekordne valija. “Noh, polegi veel kõiki hääli kokku korjand?!”

“Sinu ja su naabrimehe oma on puudu,” ütleb Tabri naljaga pooleks.

“Oot, kumb sa nüüd oled, Marko või Villu?” küsib Tabri järgmise valija käest. “Te olete mul lasteaiast saadik segamini läinud.”

“Kuule, aga sina oled ju hoopis Martna nimekirjas,” ehmub Tabri järgmise valija ID-kaarti uurides. “Sa pead Martnasse minema!”

“Martnasse?!” ehmatatakse. “Ei no tere hommikust! Maksa mulle bensiin välja, siis lähen!”

“Katsu poisile auk pähe rääkida ja käige ikka ära,” veenab Tabri.

“Ei, Martnasse ma küll ei lähe,” kõlab veendunud vastus, “aga võib-olla lähen ka.”

Palivere nimekirjas on 630 valijat, keskpäevaks oli neid valimas käinud 275. Kella 14ks on 50 protsenti täis.

“Protsent oli keskpäeval umbes selline, millega me oleme tavaliselt lõpetanud,” ütleb Tabri. “Vahepeal oli nii palju rahvast, et tekkis järjekord. Paljud ütlevad, et muutust on vaja.”

Käiakse kolmes satsis – hommiku poole, kella viie paiku ja viimased jõuavad kella 20ks, nii et Palivere valimisprotsent võib tulla kaunis kõrge.

Lääne Elu sõidab täna, valimispäeval, jaoskonnast jaoskonda, et teha reportaaži ja anda nii lugejaile päeva jooksul ülevaade, mis jaoskondades toimub – missugused on meeleolud, mida rahvas räägib, kui palju on valijaid jne. Mis silma hakkab, sellest ka lugejaile teada anname.

Loodame, et olete meiega. Plaanis on läbida Läänemaa ja kunagised Hanila ning Lihula trassil Virtsu-Vatla-Kõmsi-Tuudi-Lihula-Kirbla-Kullamaa-Palivere-Martna-Risti-Nõva-Pürksi, kokku 12 jaoskonda.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Zimmerman
5 aastat tagasi

LE le ka kiitust . Tore ,et viitsite veel . Lahedad teadaanded .

Kohalik
5 aastat tagasi

Palivere ongi väike ja kodune ning oleme uhked oma toredate inimeste ja kauni looduse üle.