Valimispäev: Ridalas järjekorda ei olnud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Kui kolmes Haapsalu valimisjaoskonnas olid inimesed juba jaoskonna avamise ajaks kohal, siis äärelinnas, nagu valimiskomisjoni liige Markku Lehtonen Panga külas asuvat jaoskonda nimetab, astus esimene valija uksest sisse pool tundi pärast jaoskonna avamist.

Kella 11.15ks oli Ridala koolimajas oma häält andmas käinud üle 40 inimese. Koos e- ja eelhääletusega oli Lehtoneni sõnul umbes 35 protsenti jaoskonna hääleõiguslikest elanikest hääletanud. “Kohalikel valimistel oli käimine tihedam, siis teati valida oma inimesi ja tuttavaid,” ütles valimiskomisjoni liige Toomas Türkson.

Puise Nina talu pererahvas Leili ja Indrek Jõigisoo astuvad valimisruumist välja. Indrek Jõgisoo sõnul polnud tal valiku langetamisega probleemi: “Olen ühe erakonna pooldaja ja  olen ise seal erakonnas, EKREs.” Oma hääle andis Indrek Jõgisoo Läänemaa kandidaadile. “Kindlasti tahaks, et oleks päris kandidaat päris Läänemaalt. Muidu läheb, nagu vastased kritiseerivad, kõik ühe perekonna kätte,” põhjendas ta. Jõgisoo lisas, et vestles oma kandidaadiga hiljuti vastuvõtul ja soovis jõudu.

Jõgisoo tunnistas aga, et valimisreklaamidest on juba päris kõrini: “Ma ei suuda oma partei reklaami ka enam telekast vaadata, nii kõrini on.” Jõgisoo lisas, et üks asi on lubadused, teine on reaalne elu. “Paljud eesmärgid on pandud liiga suured. Opositsioonis on hea kritiseerida, aga kui valitsusse saavad, siis on ehk teistmoodi. Me nägime ju, mis Keskerakonnaga juhtus,” rääkis ta. “Loodame, et me eestlased riidu ei lähe ja saaksime ikka edasi minna,” lisas ta.

Maal ettevõtlusega tegeleva mehe hingel on eelkõige regionaalpoliitika: “Ääremaa elu, see on oluline.” Jõgisoo sõnul on Tallinnas keskmine palk üks, aga mujal Eestis hoopis midagi muud. “Läänemaal on ka keskmine palk statistika järgi tore. Aga kui minult kui ettevõtjalt küsitakse, miks ma miinimumpalka maksan, siis see sõltub ju käibest, ei suuda rohkem. Keegi ei süvene ka sellesse, palju ettevõtjal laenusid maksta on,” rääkis ta.

Valimisjaoskonna ette sõidab Puise külavanem Ott Liivlaid. “Kõik on klaar, ammu juba,” ütles ta uksest sisse kiirustades oma eelistuste kohta. “Üks kindel kutt, keda läbi aastate valida,” lisas ta. Liivlaid rääkis, et kuigi tema eelistus on ammu kindel, siis loeb ta ikka ka teiste erakondade programme: “Teiste programmid huvitavad ka, aga üks on ikka kõige lähedasem.”

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments