Reformierakondlased võtsid valimiskampaaniast viimast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11
Jaanus Ratas pastakaid jagamas. Foto Arvo Tarmula

Viimasel Riigikogu valmiste eelsel päeval Haapsaluse enam suuri kampaaniaüritusi ei korraldatud, vaid Uuemõisa Konsumi ees jagasid kommi ja pastakaid Reformierakonna nimekirjas parlamenti pürgivad läänlased Jaanus Ratas ja Jaanus Müür.

Kuigi ilm oli päikesepaisteline puhus poe ees kohati vile tuul. “Eks peab vahepeal võib-olla autosse sooja minema,” ütles Ratas.

Uuemõisa Konsumi esine valiti rahvaga kohtumiseks Ratase sõnul eelkõige sellepärast, et seal käib palju nii Lääne-Nigula valla kui ka Haapsalu inimesi. Ratas oli seda meelt, et avalikes kohtades rahvaga suhtlemisest on kasu hulka suurem kui plakatitest. “Inimene tahab otsekontakti,” lisas ta.

Osa poodi minejatest või poest tulijatest võttis kommikoti või pastaka vastu ja astus edasi, teised ei teinud kandidaatidest välja. “On inimesi, kes kuulavad ka programmilist poolt, aga üldjuhul eriti ei viitsita,” rääkis Ratas. Laupäeva hommikulgi oli neid, kes end reklaamivate poliitikutega arutellu laskusid, näiteks Müüriga vestelnud vanemal abielupaaril oli mureks väike pension.

Nii Müür kui ka Ratas tõdesid, et üldjuhul on kontaktid inimesetega meeldivad. “Isegi siis kui nad Reformierakonda ei toeta, ütleb üks kümnest ütleb inetult,” rääkis Ratas. Ta lisas, et kogemus näitas, et päikesepaistelise ilmaga on ka inimesed sõbralikumad. Müür, kelle jaoks seekordsed Riigikogu valimised on esimene tõsisem valimiskampaania, rääkis, et alguses häris küll kui keegi halvasti ütles, “aga siis saad aru, et see on lihtsalt inimese hetketuju.”

Müüri sõnul küsitakse reformierakondlastelt sageli, et erakond oli 17 aastat võimul ja mis selle ajaga siis ära tehti. “Ma siis seletan, et kui poissmees oled, siis võid teha mis tahad, aga kui naise võtad, tuleb kompromisse teha. Nii on ka valitsuses – kui üksi valitsed vüid dikteerida, aga koalitsioonis tuleb ka teistega arvestada,” rääkis ta.

Ratase sõnul on tänavatel kohatute seas ka neid inimesi, kes tahavad kuulda, mis häält kandidaat teeb ja mis nägu ta on. “Üks proua ütles mulle, et nüüd näen, mis nägu on kandidaat, kelle poolt hääletasin,” tõi Ratas näiteks.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
5 aastat tagasi

Et “need teised” on “pahad”?- ei lasknud “heal” Reformierakonnal oma mõtteid teostada. Ma oleks siis küsinud, et -millised konkreetsed mõtted siis ka pahade tõttu teostamata jäid?

Mati
5 aastat tagasi

Peaasi,et valitsusse ei saaks refid ega ekre.
Ei taha refidega minna masuaega ja ekre on
meil ainult tuult täis kuid sisu pole. Nende
lubadused on suur luulu ja suur ulme.

mina
5 aastat tagasi

EKRE on oma kaotuses juba kindel,seepärast ei tee valimisreklaami enam.

veel
5 aastat tagasi

jäi striptiis tegemata, mis sellel jural üldse valimistega pistmist on

Vana
5 aastat tagasi

Sotsid tolknesid päev otsa kesklinnas ja tülitasid inimesi. Aa no eks Lääne Elu teab ise, kellele reklaami teeb.