Tartu maraton. Läänemaa parim naissuusataja Jaanika Paalmäe sulailma ei karda

Loomaarst Jaanika Paalmäe hakkas seitse aasta tagasi suusatama, praegu on ta Eesti saja parima hulgas. Foto: Arvo Tarmula
Loomaarst Jaanika Paalmäe hakkas seitse aasta tagasi suusatama, praegu on ta Eesti saja parima hulgas. Foto: Arvo Tarmula

Harrastussuusataja Jaanika Paalmäel on enne Tartu maratoni sõidetud 500 kilomeetrit.

Läänemaa parim naissuusataja Jaanika Paalmäe läheb pühapäevasele Tartu maratonile püüdma aega 3 tundi ja 45 minutit, mis on tema mullusest tulemusest 7 minutit parem.

Üldarvestuses loodab Paalmäe jääda esisajasse. Ka alustab Paalmäe esisajas. „Tihedat suusatajate massi ei pea rajal kartma,” ütles ta.

Eespool alustades saab Paalmäe sõita oma tempoga, teisalt on oht end kinni sõita ehk alustada liiga kiiresti.

Mullu oli Paalmäe Tartu maratonil naiste arvestuses 11. „Öösel enne tänavust starti lubab külma, võib kiire rada tulla. Kui ma kell 9 stardin, lõpetan enne sula,” ütles ta.

„63 kilomeetrit kannatamist, kui on suusk kehv, aga sula ma ei karda,” nentis Paalmäe. Nagu ta ise ütles: ta on Läänemaa inimene, siin on tihti soojad talveilmad.

Paalmäel suusad ongi sooja ilma omad. Suusad nimelt erinevad põhja mustri poolest ja libisevad erinevalt.

Paalmäe ütles, et suusapark võiks tal olla suurem, siis oleks kindla peale minek. Tal on vaid üks paar Fischeri klassika- ja üks paar vabatehnikasuuski. Tartu maraton sõidetakse klassikalises tehnikas. Üks suusapaar on aga nagu loterii – kas õnnestub või ei õnnestu.

Kuid suure sulaga tekib raja põhja vesi ja olenemata suusast ei libise ikkagi. Paalmäe suusad määrib Tarmo Selde Hawaii Expressist.

Üks paar profisuuski maksab umbes 600 eurot, peale selle kulub iga võistluse peale koos transpordiga tavaliselt 100–150 eurot.

Läänemaa esisuusataja vajaks ka uusi keppe, sest praeguste süsinikusisaldus on vaid 75, aga peaks olema 100. Kui süsinikku on vähem, läheb osa käterammust rajal keppide paindesse ega anna jalgadele hoogu.

Ideaalne suusailm on Paalmäe sõnul kerge miinusega lumerohke talv.

Oma seljas rada

Paalmäel on tänavu sõidetud vähe kilomeetreid – 500–600, tema hinnangul võiks olla vähemalt 800. Teisipäeval käis Paalmäe põhilises treeningukohas Paliveres rajamasin, kuid kolmapäevaks olid rajad juba sulalund täis sadanud.

„Sulalumega rada teha ei saa, tänane trenn tuleb oma seljas,” ütles Paalmäe kolmapäeval.

Oma seljas tähendab seda, et esimesel ringil tuleb rada ise sisse sõita ja järgmistel saab selles suusatada. Ise raja sisse sõitmine on raske.

Läänemaal on ise raja sisse sõitmine tavaline – siin on lund nii vähe, et masinaga pole aastaid saanud rada teha. Klassikaraja jaoks on vaja rohkem lund, vabatehnikaraja jaoks vähem.

Enne maratoni Paalmäe enam pikki trenne ei tee – vormis hoidmise mõttes vaid 40 minutit. Nii lühikeseks trenniks ei ole mõtet sõita autoga kolm tundi, et jõuda paremini sisse sõidetud suusaradadega paika.

Muidu peab Paalmäe Palivere mägesid väga heaks trennipaigaks. „Siin on vägevad rajad, tehnilised,” ütles ta. Paliveres ei tule pärast tõusu kohe laskumine ehk ei saa kohe puhkama hakata, ning laskumised lõpevad alati kurviga.
Paalmäe ootab väga, et ka Paliveres saaks suusatada kunstlumel.

Kõige huvitavamaks sõidukohaks peab läänlane aga Haanja kõrgustikku, just sealsete tõusude ja laskumiste pärast.

Iga nädal võistlus

Viimasel kuul on Paalmäe käinud igal nädalavahetusel võistlemas – ta osaleb Jõulumäe karikavõistlusel ja samuti Estoloppeti sarjas, kus tuleb läbida kolm vabastiilis ja kolm klassikalist maratonirada – Viru, Tamsalu-Neeruti, Tallinna maraton, Alutaguse, Tartu ja Haanja.

„Iga nädalavahetus üks maraton on päris palju,” ütles Paalmäe.

Paalmäe lisas, et töö tõttu annab vahel ka magamatus tunda. Paalmäe töötab loomaarstina. Spetsialiseerunud on ta suurloomadele, tegeldes peamiselt veistega. Põhiline osa tema tööst on on poegimisele kaasa aitamine ja seda tulebki sageli teha öösiti.

Suure osa tööajast võtab ka veiste seemendamine, mis Paalmäe sõnul ei ole iseenesest raske, küll aga on ta selle jaoks veidi lühikest kasvu. „Sabanukk on üle mu pea, aga saab hakkama,” ütles ta.

Paalmäe on justkui alati teadnud, et tahab saada loomaarstiks, pärast Taebla gümnaasiumi lõpetamist tal muid valikuid ei olnudki. Maaülikooli lõpuaastail, kui olid jälle lumised talved – 2011 või 2012 –, ostiski ta endale suusad ja hakkas suusatamisega tegelema. Paar aastat hiljem võttis ta asja tõsisemalt käsile – liitus suusaklubiga Sula, kus teda treenib Kadri Lukk. Samal ajal hakkas ta talvisele sõidule lisaks suviti rullsuuskadega sõitma.
Oma esimese Tartu maratoni sõitis Paalmäe ajaga 4.22.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments