Õhust saab tuberkuloosi, armastusest HIV ehk Haapsalus räägiti nakkushaigustest

Piret Viiklepp (vasakul),Tõnis Siir, Kärt Sõber ja
Piret Viiklepp (vasakul),Tõnis Siir, Kärt Sõber ja Irina Dontšenko arutlesid Haapsalus nakkushaiguste üle.

Parim viis haiguste vältimiseks on vaktsineerimine, tõdeti neljapäeva õhtul Haapsalu kultuurikeskuse kohvikus Euroopa komisjoni korraldatud aruteluõhtul.

Arutlemas olid tervise arengu instituudi tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepp, Läänemaa haigla juhataja Tõnis Siir, sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Kärt Sõber ja terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiate osakonna juhata Irina Dontšenko.

„Vaktsineerimine, samuti käte pesemine on see, mida iga inimene saab ära teha, et ta poleks haigustele vastuvõtlik,” ütles Viiklepp.

Praegu leviva gripi kohta tõi Sõber näiteks, et kolme gripitüve vaktsiin maksis tänavu 9 eurot ja nelja gripitüve vastu aitav vaktsiin 14 eurot. „Gripi põdemine on kallim,” lisas Dontšenko.

Sõber rääkis, et tulevast sügisest on kavas hakata vaktsineerima kõiki hooldekodus elavaid vanureid, sest vanuse ja kaasnevate haiguste tõttu on nad gripile vastuvõtlikumad.

Läänemaa haigla juures kunagises de la Gardie lossis tegutsevas hooldekodus vaktsineeriti Siiri sõnul elanikke gripi vastu juba möödunud sügisel, sest viimastel aastatel on olnud palju gripijuhte ja hooldekodus elavad vanemaealised on haiglasse sattunud.

Gripi kõrval tuli aruteluõhtul juttu ka leetritest, tuberkuloosist ja HIVst. Naljatati, et õhust saab tuberkuloosi ja armastusest HIV. Eelmisel aastal oli Eestis leetripuhang – avastati 10 leetrijuhtu, millest kaheksa oli Saaremaal. „See on haigus, mida eelmise sajandi keskel oli 1000 juhtu kuus, kuid tänu vaktsineerimisele oleme sellest üle saanud,” ütles Dontšenko.

Ülinakkavate leetrite vastu annab immuunsuse haiguse läbipõdemine või kahe doosi vaktsiini saamine. Seda, kui palju elanikkonnast on on leetrite vastu kaks doosi vaktsiini saanud, ei osanud ei Sõber ega Dontšenko öelda. „Täpset protsenti ei oska öelda,” tunnistas Sõber. „Täiskasvanuid me ei tea,” lisas Dontšenko. Mõlema sõnul on küll andmeid laste hõlmatuse kohta ja arvestades, et nõukogude ajal oli vaktsineerimine kohustuslik, on ilmselt ka tol ajal vaktsineeritud inimesed saanud kaks vaktsiinidoosi.

Eestis vaktsineeritakse lapsi 12 nakkushaiguse vastu. Kui maailma terviseorganisatsiooni WHO soovituslik vaktsiinhõlmatus on 95%, siis Eestis on see praegu 93%. „Kui kerge langustrend jätkub, siis seda kergemini need viirused levida saavad,” ütles Sõber.

Kultuurikeskuses toimunud arutelul oli juttu ka Euroopa omavahelisest koostööst – Euroopa riigid jagavad infot nii ravimite kõrvaltoimete kui ka selle kohta, kui mõni inimene on näiteks lennukis nakkusohus olnud. Kui selgub, et lennukis olnud inimene põdes mõnda nakkushaigust, võetakse ühendust lennufirmaga, kelle kaudu saadakse infot reisijate kohta – kes istus lennukis nakatunud inimese läheduses. Kõigile, kes võivad ohustatud olla, saadetakse selle kohta teade ja soovitatakse pöörduda kontrolli.

Lisaks ütles Dontšenko, et kui Euroopast välja liikudes tuleks tutvuda sihtkohariigis levivate haigustega ning vastavalt sellele ja sihtkohas viibitud ajale end ka vaktsineerida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments