Muinsuskaitse toetas Läänemaa mälestisi enam kui 60 000 euroga

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Muinsuskaitseamet toetab Haapsalu kunstikooli galerii seinamaalingute konserveerimist. Foto arhiiv

Muinsuskaitseamet toetab Läänemaa mälestiste ja kunstiväärtuste restaureerimist tänavu ligi 63 500 euroga.

Suurima toetuse, 15 000 eurot saab Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal asuv Promenaadi 6 korteriühistu maja katusetöödeks. Muinsuskaitseameti peadirektori Siim Raie sõnul esitatigi tänavu varasemast rohkem taotlusi muinsuskaitsealal asuvate hoonete korrastamiseks ning Promenaadi 6-le määratud toetus on selles kategoorias suurim.

Ehitistest toetas muinsuskaitseamet 13 870 euroga Suure-Rõude mõisahoone saali põranda taastamist ja 3455 euroga Kullamaa vesiveski otsaviilu sulgemist.

Pühakodadest sai Noarootsi kogudus 14 370 eurot kiriku kogu katuse kordustõrvamiseks. Kullamaa kogudusele eraldas muinsuskaitseamet 1512 eurot kiriku torniristi ja -kuuli demonteerimiseks ning 3 218 eurot tornikiivri muinsuskaitse eritingimuste ja restaureerimise põhiprojekti koostamiseks.

Jaani kiriku tornikiivri muinsuskaitse eritingimuste ja restaureerimisprojekti koostamiseks sai 3450 eurot toetust ka Haapsalu Jaani kogudus.

Kirikutes asuvate kunstiväärtuste restaureerimiseks eraldas muinsuskaitseamet toetuse kahele Läänemaa kirikule – 4680 eurot on Ridala kiirkus asuva 17. sajandi võidukaare grupi ja vahevõre restaureerimiseks ning 1150 eurot Nõva kiriku 19. sajandi vitraažakende restaureerimiseks.

Haapsalu kunstikool saab nüüd jätkata oma galerii korrastamist, sest muinsuskaitseametilt said nad 2728 eurot galerii seinamaalingute konserveerimistöödeks.

Lõuna-Läänemaalt toetas muinsuskaitseamet enam kui 28 000 euroga Kloostris asuva Jaagu talu keldri, kalaaida ja lauda avarii-restaureerimistöid. 10 000 eurot eraldati Lihula mõisa peahoone katuse ja karniisi avariitöödeks ning 7000 eurot Virtsu linnuse müüride konserveerimiseks.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments