Kindlustus: talv toob koduomanikele kaasa lisakohustusi

Lääne Elu

info@le.ee

Jääpurikad. Foto: Arvo Tarmula
Lumine Haapsalu. Foto: Arvo Tarmula

Talvine aeg toob kaasa sagedased kahjud kodudes, kus muresid põhjustavad nii veetorud, hooldamata korstnad ja libedad teed või hirmuäratavad jääpurikad. IIZI kodukindlustuse tootejuht Gertu Karbus annab nõu.

Hooldamata teed ja jääpurikad on maaomaniku vastutus

„Libedal teel kukkumine võib kaasa tuua näiteks luumurde ja rebendeid, kuid eakamaid võib ees oodata ka tõsisemad vigastused,“ kommenteeris kodukindlustuse tootejuht Gertu Karbus. Samuti võib katki minna nutitelefon või kotis kaasas olev sülearvuti.

Libeda trepi ja hooldamata majaesise tee eest vastutab maa omanik ja kannatanul on õigus kahju hüvitamisele. Karbuse sõnul tasub korteriühistutel kindlasti mõelda laiema kattega vastutuskindlustuse peale, mis on abiks erinevate kahjujuhtumite korral.

Kui mõelda võimalikele kahjudele, siis tegelikult on vastutuskindlustuse lisakaitse makse marginaalne. „Näiteks 10 000 eurose kindlustussumma puhul lisandub korteri puhul maksele kuus 2-3 eurot kuus ja maja puhul 3-5 eurot kuus,“ lisas Karbus.

Krõbeda ilmaga külmunud veetorud

Külm paneb tihti torud jäätuma ning see toob kaasa omakorda juba torude lõhkemist ja märkimisväärseid remondikulusid. Kui torud on juba külmunud, siis tuleb esmalt kontrollida peakraani ja vesi vajadusel kinni keerata.

„Ära hakka torusid üles soojendama puhuri või fööniga, sest see võib tekitada lisakahju,“ lisas Karbus.

Torude sulatamise tasuks pigem jätta vastavatele spetsialistidele. „Külmunud veetorude lõhkemine alalises elukohas on kindlustusjuhtum, kui see juhtub aga suvilas, siis mitte,“ nentis Karbus.

Hooldatud küttekolded on talveperioodil primaarsed

Korstnaid tuleb puhastada vastavalt seadusele regulaarselt, siis hoiad sellega ära ka kütteperioodil võimaliku tulekahju.

„Kui korstnas olev tahm tekitab tulekahju, mistõttu hävib näiteks suur osa kindlustatud kodust, on kindlustusseltsil oluline teada, kas korsten oli puhastatud vastavalt seadusele,“ kommenteeris Karbus. Loomulikult kiirendab ka korstnapühkimise akti olemasolu oluliselt kahjukäsitlust.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments