0

Läänlastele tuttav Eedy valiti aasta jõuluvanaks

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jõuluvana Eedy. Foto: Vendo Jugapuu
Jõuluvana Eedy. Foto: Vendo Jugapuu

Läänlastele tuttav jõulutaat Eedy, kes muundub siis, kui ta habeme eest võtab, Urmas Naudreks, valiti XVII ülemaalisel jõuluvanade konverentsil Pärnus aasta jõuluvanaks.

Pärnus peeti 1. ja 2. detsembril jõuluvanade konverentsi. Juba esimesel õhtul korraldati kohale saabunud jõuluvanade hulgas salajane hääletus, selgitamaks, kes on tänavune aasta jõuluvana.

Hääletuse tulemus hoiti kuni teise päeva õhtuni salajas. Alles siis, kui Pärnus oli advendituli jagatud, kuulutas peajõuluvana Ärni, keda pärnumaalased teavad ka kui Mart Tõnismäed, välja, et tiitliga pärjatakse Eedy.

Koos tiitliga sai Eedy oma valdusesse aastaks ajaks ka Gunnar Varese sepistatud jõuluvana kepi.

Tõnismäe sõnul lähtutakse hääletamisel mitte ainult sellest, kui korralik on kandidaadi kuub, või kui uhke on tema habe. “Kaalutakse ka seda, mida ta aastaringselt teeb,” nentis peajõuluvana.

Naudre arvates sai tema kehastatud Eedy aasta jõulvana tiitli ilmselt ka selle tõttu, et ta on olnud oma jõuluvana ametis edukas mentor. “Olen jõuluvana Allu kaasa vedanud ning sel aastal teeb seda rasket tööd esimest korda noor mees, jõulutaat Arvy,” loetles Naudre.

Peajõuluvanaks nimetatud Ärni on aastaringselt tegutsev jõuluvana Pärnumaal Kõpu külas Korstna talus. “Tõstamaa külje all, Pärnust 36 km tulla,” juhatas Ärni teed. Kuigi tegevust on aasta ringi, on kibedaim tööaeg just praegu. “Lasteaiad ja kooligrupid, oma 200 last käib päeva jooksul läbi,” tõdes Ärni. Uhkelt tähistatakse Korstna talus aasta ringi rahvakalendri tähtpäevi. “Mardipäevad, kadripäevad, vastlad.”

Jõuluvanaks kehastumine käib Tõnismäel paljudest teistest ametikaaslastelt lihtsamalt. “Päris naturaalne habe on mul ees,” ütles Tõnismäe. Kuidas sa muidu kuumal suveajal koos lastega heina niidad, kunsthabe teeks selle põrguks.

Koos tiitliga sai Eedy oma valdusesse aastaks ajaks ka Gunnar Varese sepistatud jõuluvana kepi. Foto: Ants Liigus
Naudre on organiseerunud jõuluvana, sest on juba aastaid kuulunud jõuluvanade MTÜsse. Selts asutati 2010. aastal Tartumaa Jõuluvanade Ühenduse nime all. 2013 muudeti nimi Lõuna-Eesti Jõuluvanade Ühenduseks, tänavu varakevadel valiti ühenduse uueks nimeks Eesti Jõuluvanade Selts.

Eesti Jõuluvanade Selts, mida peajõuluvana Ärni juhib, koondab nn ametlikke jõulvanasid-memmesid. “Praegu on 150 kandis keppe jagatud, neist 68 delegaati oli Pärnu konverentsil kohal,” ütles peajõuluvana Ärni.

Naudre sõnul on Eedy hooaeg täie hooga käimas. “Mul oli juba 27. novembril kuub esimest korda seljas, seejärel kaks päeva Pärnus. Möödunud laupäeval tegin jõuluvanatööd Rannarootsi keskuses, sama on kavas ka sel laupäeval,” sirvis Naudre oma kalendrit.

Kokku on Eedyl juba praegu kirjas umbes 30 esinemist. Viimane sissekanne märkmikus on praegu 26. detsembril. Siis osaleb Eedy koos teiste jõluvanadega Tallinna loomaaias loomadele jõulukingituste üleandmisel.

Naudre sõnul on jõuluvanade ühingu suureks plussiks see, et organiseeritakse koolitusi. Naudre tõi esile näiteks jõuluvanade häälekoolituse, kus neid õpetas Härmo Saarm. Jõuluvanasid käivad koolitamas ka lastepsühholoogid, tänavusel seminaril said jõuluvanad koolitust lavalise meisterlikkuse alal.

Urmas Naudre on jõuluvanaks kehastunud 1984. aastast alates.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz