Jaanus Ratas: populismi halastamatu vägi

Jaanus Ratas. Fotop: Urmas Lauri
Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri

 

On murettekitav tõdeda, millise jõuga on meie igapäeva ellu trüginud poliitiline populism ja äärmuslus. Seda fakti ilmestab kõige paremini Postimehe ja BNSi poolt tellitud Kantar Emori uuring, kust selgub, et Eesti elanikud kardavad kõige enam äärmuslaste ja populistide võimuletulekut. Kõige hirmutavam on selle tugev mõju meie ühiskonnas. Üha enam on hakatud oma vaateid kujundama üksnes üksikute kõlavate ja samas hirmutavate loosungite põhjal, millel sageli puudub igasugune tõepõhi, mis omakorda on muretsema pannud uuringu kohaselt viiendiku elanikkonnast.

Parim näide populismist on poliitikute lubadused midagi kõigile tasuta jagada. Iga mõtlev inimene saab aru, et tasuta asju pole olemas ja maksumaksja on selle kõik kinni makstud. Eredaim näide populismist on „tasuta“ ühistransport kõigile, arvestamata seejuures asjaoluga, et kõigile tähendab antud kontekstis vaid üht väikest osa ühiskonnagrupist, kellel on ka päriselt võimalik seda teenust tarbida. Loomulikult võivad kõik tasuta ühistranspordiga sõita, kus see on kehtestatud, aga tegelik elu näitab, et sellega seonduvalt on saanud tugeva löögi kvaliteet, mistõttu on paljud pidanud sootuks loobuma teenusest ning kasutama alternatiivseid liikumisvõimalusi.

Võrdlusena on paslik kindlasti tuua kohalike teede rahastuse vähenemine tuleval aastal pea neljandiku võrra. See on üheks ehedaks näiteks, kuidas populism lõhub maapiirkondade arengut, kuna kohalike teede rahastust vähendatakse hoides samal ajal käigus kallist „tasuta“ ühistransporti. Kusjuures maainimesena tean, et ühistranspordi kehvade ühenduste tõttu saavad seda kasutada vaid vähesed õnnelikud, kuid head teedevõrgud on olulised kõigile elanikele ja ettevõtjatele. Aga siinkohal eelistab tänane võim tegelikule regionaalsele arengule hävitavat loosungit „tasuta“.

Kui populism on kallis ja ebaõiglane viis populaarsuse võitmiseks ühiskonnas, siis veelgi ohtlikumaks muudab selle äärmuslike jõudude esiletulek. Keegi meist ei tea, kas EKRE päriselt ka usub, et neegrite pead kõmisevad nagu õõnes puit, et tulemas on massiimmigratsioon Eestisse või seda väidetavat tohutut homoagendat, mille vastu nad võitlevad. Selge on aga see, et hirme tekitavad need väited kõvasti. Kõik, mis seondub negatiivse ja hirmudega leiab aga palju kajastust ajakirjanduses. Inimese psühholoogia on juba kord selliselt üles ehitatud, et kõige tugevam reageering toimub negatiivsetele uudistele. Keegi meist ei tea, kas need äärmuslikud meetodid pilti jõudmiseks on tõesti alatu trikk saada suurt kajastust või on tegemist tõsimeelse uskumisega enda poolt tekitatud hirmudesse. Kusjuures EKRE kirjutab oma programmis, et toetavad kristlikke väärtusi. Kus on aga ühisosa kristlikel väärtustel ja ühiskonnas viha õhutamisel ning vähemuste alavääristamisel jääb minule arusaamatuks.

Tüüpilised populismi ilmingud on halvanud tänaseks isegi valitsuse töö. EKRE lihtsalt valetab, kui räägib, et ränderaamistik näitab rohelist tuld illegaalse immigratsiooni seadustamisele ja avab meie riigi kolmanda maailma massidele. Ka Isamaa on võtnud seisukoha, et ränderaamistikuga ühinemine röövib Eestilt iseseisvuse kujundada oma riigi migratsioonipoliitikat. Selline jutt võib hästi kõlada, aga jääb mulje, et see on esitatud tutvumata dokumendi endaga. Aga populaarsuse võitmise võti siinkohal ei peitugi üldse asja sisus niivõrd, kuivõrd valeinfo levitamise oskuses ja formuleerimises.

Tänaseks on suure karjumise tulemusena aetud valitsuskoalitsioon lõhki. Mõtlemapanev asjaolu peitub aga sootuks selles, et mida võidab sellest Eesti välispoliitika ja rahvas, kui analüüsimata olukordades valjuhäälsete loosungite saatel kukub Eesti valitsus või veelgi hullem- valitsustegevuse paus kestab kuni uute valimisteni, kusjuures ministrite palk ei ole selleks ajaks pausile pandud, seda maksab Eesti rahvas edasi. Kui juba emotsioonid on üleval, siis enam ei oma ka olukorra lahendamisel tähtsust mõistuse hääl või õiguskantsleri hinnang, mis ütleb sõnaselgelt, et ränderaamistik ei too Eestile õiguslikke kohustusi.

Kogu selle populismi ja äärmusluse varjus aga hakkavad üha enam varju jääma inimeste argipäevased mured. Kui populistide võim hirmutab Eestis viiendikku rahvast, siis maksu- ja tolliameti tellitud uuringu kohaselt peab üle poole Eesti elanikkonnast riigis kehtivat maksusüsteemi ebaõiglaseks ning veelgi suurem osa peab Eestis kehtivat maksusüsteemi arusaamatuks. See on tõsine mure, millega tuleks väga operatiivselt tegeleda. Olukord, kus inimesed peavad maksusüsteemi arusaamatuks ja ebaõiglaseks, on ohtlik eelkõige seetõttu, kuna see soosib tugevalt protesti maksukuuleka käitumise vastu.

Kuulates ka isiklikult Eesti inimeste muresid, siis maksundus on pea konkurentsitult esimene teema, millest räägitakse. Murekohaks on eelkõige teadmatus, mis ootab käesoleva aasta tuludeklaratsiooni esitamisel. Tänane 6000 astmega tulumaksusüsteem on pannud inimesed fakti ette, et nad peavad tegelema ennustamisega, et tabada oma tulumaksuvaba määra. Ühiskonnas, kus üha enam omatakse korraga enam kui ühte töökohta ning sissetulekud kuu lõikes võivad tugevalt varieeruda, on see inimeste jaoks väga murettekitav olukord. Väga selgelt on välja joonistunud muster, kus inimestel on suur ootus lihtsa ja ühetaolise tulumaksusüsteemi vastu.

Eelnevast võib järeldada, et Eesti inimesed kardavad kõige enam tänast võimu, kes tegelevad populaarsuse võitmiseks laiaulatusliku populismiga ning äärmuslikku EKREt, kes õhutab viha ja vaenu ühiskonnas ning alavääristab pidevalt oma väljaütlemistes ühiskonna vähemusgruppe. Murettekitav asjaolu selle juures on aga see, et kogu poliitpropaganda juures ei arvestata sellega, mis inimestele päriselt muret valmistavad, ebaõiglane maksusüsteem on kahtlemata selle eredamaid näiteid.

Jaanus Ratas, Reformierakonna juhatuse liige

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Kiidame reffe ja sõimame kõiki aga eriti EKRET .Ühelpoolt see mis toimus Toompeal pidigi varem või hiljem toimuma sest seda valmistasid aastaid ette Ansip ja Ligi üleoleva käitumisega kõikide vastu sj.lausvaletamisega ! Vana tippkommunist valdas hämamisdemagoogiat peensusteni ja kui argumentidest puudu jäi nimetati oponenti lihtsalt rumalaks.
Miks peaksime kartma EKRE`t ? Kui see erakond saab valitsusse siis ei jää sellest sõjakusest midagi järele seega üleöö saavad Saulustes Paulused ! Tänaste räuskajate pärusmaaks jäävad igasugused kommentaariumid kus otsitakse üha uusi sõimuobjekte !

Oot-oot
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Saulustes Paulused… Seda vördlusust olen korra juba kuulnud? Vallavanem???

Hardi Rehkalt
5 aastat tagasi

Hea Jaanus! Saatuse tahtel olin ka ise sattunud sellesse valimisse, kus uuringufirma selgitas välja rahva hirme. Ja seetõttu saan väita, et Sinu järeldused on pehmelt öeldes meelevaldsed. Ehk siis tegeled ise teadlikult või alateadlikult sellega, mille vastu väidad end võitlevat – rahva hirmutamisega. Mõistan Sinu maailmavalu lähenevate valimiste valguses, aga püüe käsitleda ühes arvamusloos teemadespektrit kohalikest teedest kuni globaalse rändeni võib tahtmatult viia populismini. 🙂
Päikest ja rahu! 🙂

sjfdh
5 aastat tagasi
Reply to  Hardi Rehkalt

Populism on sisuliselt “leiba ja tsirkust” odava populaarsuse ostmise nimel. Lugedes EKRE programmi sealt leiba ja tsirkust küll välja ei loe; pigem tegemist ainsa läbimõeldud programmiga üldse. Leiba ja tsirkust pakuvad meile piisavalt sotsid, isamaa ja kesikud. Vabaerakond on sellised juhmakad, et isegi klounideks ei sobi. Reffid paraku ei ütle ühestki voodikaaslasest ära, k.a. kuradist endast.

ahsoo
5 aastat tagasi

Praeguste sahmerdamiste ja jamade valguses ei lähe mina ilmselt üldse valima või kui lähen, siis just protestiks EKRE poolt.

Kodanik
5 aastat tagasi

Vaadates praeguse valitsuse tegemisi ja peata olekut, siis igaljuhul oravad enne kesikuid. Jaanus Ratas kindlasti ausam ja usaldusväärsem, kui kesikute Jaanus.

Vaatleja
5 aastat tagasi

Poetagused Bockivennad elasid ennast välja

ahah
5 aastat tagasi

Et siis Reformierakond on ainus erakond (maailmas üleüldse!), kes ei tegele vähimalgi määral populismi ja valetamisega…

minamina
5 aastat tagasi
Reply to  ahah

Kui ränderaamistiku hääletust vaadata, siis Reformi käitumine oli eriti alatu

Toetan
5 aastat tagasi
Reply to  minamina

täielikult Hardi seisukohti. Jaanus, tean Sind, kui asjalikku meest- ära hakka rumalusi rääkima ja alla kirjutama oma nime keskkontorist tulnud rumalatele deklaratsioonidele, muidu saad valimistel 20 häält Liivi külast ja see on kõik. Parem kirjuta Hardile Kaitseliitu astumise avaldus ja ajage koos eesti asja, sest Hari ajab seda kindlasti.