Väikesed näitlejad soovitasid eakaaslastele raamatuid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ann Murik (vasakul) ja Kata Karlis olid laupäeval raamatukogu perepäeval filmiklippide esitlusel. Arvo Tarmula

Haapsalu lasteraamatukogus oli laupäeva hommikul lahti rullitud punane vaip ja üles seatud fotosein, mille ääres end pildistada, sest raamatukogu perepäeval oli ühtlasi videoprojekti „Ettevaatust, äge raamat!” esilinastus.

Projekt „Ettevaatust, äge raamat!” koosneb kaheksast videoklipist, kus eri vanuses lapsed soovitavad eakaaslastele oma lemmikraamatut. Esimene klipp läks reedel juba Youtube’i ja raamatukogu kodulehe kaudu avalikkuse ette ning igal reedel avalikustatakse uus videoklipp. Lasteraamatukogu Facebooki lehel olevat postituse jagajate vahel loositakse välja tasuta raamat.

Kõige esimesena avalikustatud klipis räägib Haapsalu põhikooli 4. klassi õpilane Kata Karlis R. J. Palacio raamatust „Ime”.

„Mõte sai alguse sellest, et meie raamatukogus töötab selline rahvuslik vaimuvara nagu Krista Kumberg,” ütles lasteraamatukogu juhataja Jaanus Kõuts. Esimene mõte oligi, et Kumberg, kes käib nii Haapsalus kui ka mujal lasteraamatutest rääkimas ja oskab seda väga hästi, võiks raamatututvustusi teha ka videoklippidena. Kumberg oli aga seda meelt, et kõige parem oleks, kui lastele soovitaksid raamatuid lapsed ise.

Raamatututvustajad valiti välja Haapsalu noortekeskuse juures tegutseva draamaringi laste ja sagedasemate raamatukogu külastajate seast. Kõuts lisas, et natuke tuli jälgida ka seda, kas lapsel on esinemisgeeni.

Iga laps sai kaasa võtta raamatud, mida ta eakaaslastele soovitada tahaks, ja nende hulgast valiti filmimiseks välja üks. „Vaatasime, et oleks eesti autoreid ja et oleks ka natuke eri vanusele,” sõnas Kõuts. Ta lisas, et need raamatud, mida nagunii palju loetakse, jäeti pigem kõrvale ja nendele eelistati pigem vähem tuntud või äraunustatud raamatuid. „Uued asjad jõuavad lihtsamini lugemislauale, aga tuleb ka klassikat meelde tuletada,” ütles Kõuts.

Kõutsi sõnul said lapsed enne videoklippide filmimist koolituse, kuidas raamatut tutvustada ja mida rääkida, aga muidu püüdsid täiskasvanud võimalikult vähe sekkuda. „Hoidusime sellest, et hakata oma sõnu lastele suhu panema – tekst, mida nad räägivad, on nende endi loomeprotsess,” ütles Kõuts.

„Filmimine oli äge,” ütles Kõuts. Klipid on üles võetud raamatukogu teisel korrusel ja nagu päris filmivõtete ajal, olid väljas sildid „Palun vaikust”. Kõutsi sõnul olid lapsed õhinas, sest kui oma klipp valmis sai, ei kiirustatud lahkuma, vaid vaadati, kuidas kaaslastel filmimine edeneb. Duubleid Kõutsi sõnul väga palju teha ei tulnud. „Kõige rohkem neli,” ütles ta. Kõuts rääkis, et mõnel tuli juba esimesel korral väga hästi välja, teine oli end kolmandaks duubliks soojaks rääkinud.

Küsimusele, kas kaheksale klipile on lisa tulemas, vastas Kõuts, et hea meelega tahaks nendega jätkata, aga raha praegu rohkem ei ole. „Ma arvan, et selliste videoklippide järele on vajadus. Neid võiksid kasutada näiteks õpetajad klassis raamatutest rääkides,” pakkus Kõuts. Ta lisas, võibolla on õpetajad varem ka lasknud õpilastel raamatutest rääkida ja seda filminud, aga siis on need enamasti telefoniga tehtud klipid ja pole nii kvaliteetsed kui lasteraamatukogu omad.

„Ettevaatust, äge raamatu!” klipid võtsid üles Indrek ja Henry Viiret. Tunnusmuusika mängisid sisse Haapsalu noorte huvikeskuses tegutseva djembe-ringi lapsed Arno Suislepa juhendamisel ja Suislep aitas ka heli salvestamisel.

Et raamatuklipid tõepoolest lugema innustavad, on juba tõestust leidnud. Ühe väikese raamatututvustaja ema rääkis, et pärast klippide filmimist oli tütar samal õhtul teise lapse soovitatud raamatu läbi lugenud ja raamatukogust järgmisegi võtnud.

Raamatuid tutvustavad:

Kata Karlis: R. J. Palacio „Ime”
Johanna Saarmets: Rose Lagercrantz „Minu õnnelik elu”
Ann Murik: Andrus Kivirähk „Sirli, Siim ja saladused”
Hendrik Rand: Bobbie Peers „Lüriidiumivaras”
Lilia Viiret: Aapeli „Vinski lood”
Maria Allkivi: Neal Shusterman „Challengeri sügavik”
Tõru Kannimäe: Astrid Lindgren „Röövlitütar Ronja”
Sofia Allkivi: Aino Havukainen ja Sami Toivonen „Teedu ja Peedu lasteaias”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments