Koalitsioon ei jõudnud ka täna rändeleppe osas üksmeelele

BNS

Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula
Peaminister Jüri Ratas. Foto arhiiv

Peaminister Jüri Ratas tõdes pärast esmaspäeva pärastlõunal lõppenud koalitsiooninõukogu, et võimuliit ei jõudnud rändeleppe osas üksmeelele.

Ratas märkis, et ootab rändeleppe üle hääletust neljapäeval riigikogus. Ta lisas, et talle teadaolevalt hääletavad keskfraktsioonist leppe heakskiitmise poolt kõik, peale ühe saadiku. Ühtlasi avaldas Ratas veendumust, et riigikogu kiidab lihthäälteenamusega leppe heaks.

Rändeleppe riigikokku toomise mõtte käis esmaspäeva hommikul välja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Sellega oli kohe päri ka Keskerakond. Isamaa teatas, et kui temaatika jõuab riigikokku, siis nemad jätkuvalt rändeleppe heakskiitmist ei poolda.

President Kersti Kaljulaid on kutsunud tänaseks Kadriorgu valitsuserakondade esimehed, et arutada tekkinud olukorda ja lahendusi valitsuskriisile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaarel
5 aastat tagasi

Toon välja veel selle, et leping tegeleb ka mingisuguste tööhõiveküsimuste ja lihtsalt migrantidele igasugu “õiguste” tagamisega: “vaatame läbi ja muudame nõudeid kodakondsuse tõendamisel teenuste osutamise keskustes, tagamaks, et kodakondsust ja õiguslikku seisundit tõendava dokumendita migrandid omaksid ligipääsu põhiteenustele ning et nende inimõiguseid austataks” —Räägitud on lihtsalt migrantidest. Kas on siis raske võtta oma pass kodunt lahkudes kaasa jne. Miks migrandid lahkuvad kodunt ilma raha ja eluks vajalikku kaasa võtmist? äärmiselt vastutustundetu on oma võimeid üle hinnata ja loota kellegi teise peale jne jne. “Pühendume sellele, et kohandada seadusliku rände võimalusi viisil, mis lihtsustab tööjõu liikuvust ja inimväärset tööd” — No… Loe rohkem »

Kaarel
5 aastat tagasi

§ 3. Rahvahääletusele pandavate küsimuste põhiseaduslik piirang

Rahvahääletusele ei või panna eelarve, maksude, riigi rahaliste kohustuste, välislepingute ratifitseerimise ja denonsseerimise, erakorralise seisukorra kehtestamise ja lõpetamise ning riigikaitse küsimusi.

Leian, et seadustes tuleks teha muudatusi, kuna sellised vastuolusid tekitavad küsimused peab just rahvas otsustama. Välislepingud võiksid minna kohustuslikus korras rahvahääletusele. See vähendab poliitikute tahtmist tegeleda selliste ebaoluliste lepingutega mis ei muuda midagi paremaks, kuna hääletuse läbikukkumisel ootavad ees erakorralised valimised.

Rein
5 aastat tagasi

Kui riigikogu selle pakti vastu võtab, on järgmine peaminister Helme. Seda kesk ja sotsid tahavadki või. Sokutavad granaadi endale istme alla ja siis imestavad, miks siin nii kuum on ja miks ma enam ei kuule, ei näe ka. Rahvas on tagajalgadel. Kes kõvemini, kes vaiksemalt. Ma ei taha Helmet peaministriks. Tõmmake pidurit ja saatke see pakt paberihunti enne kuo sìin Poolat tegema hakatakse.

Kaarel
5 aastat tagasi

Tsiteerin: “Välisministeeriumi tõlkes on “Globaalne Ränderaamistik.” Ministeerium on tahtlikult eksitanud üldsust, tõlkides mõiste “compact” kui “raamistikku”. “Compact” kõikide sõnastike järgi tähendab lepingut või kokkulepet. Mitte ükski sõnastik ega tõlkemootor üheski keeles ei anna inglisekeelsele “compact” vastet “raamistik”. Paul Saagpaki eesti-inglise sõnaraamat ütleb selgelt: “compact” on leping. Raamistik on “framework”. Ka tõlkemootorid ütlevad üheselt – nii hiina, araabia kui ka vene keeles tähendab “compact” lepingut (dogovor). Ka Google tõlgib “compact” kokkuleppena – seega “Ohutu, korrektse ja korralise rände globaalne kokkulepe”. Veel tähelepanekuid. Lauri Vahtre on kirjutanud: “”Non-legally binding” on tõlgitud kui “õiguslikult mittesiduv”. Kuid täpsem oleks “mitteõiguslikult siduv”, mis on ju… Loe rohkem »

2. kodanik
5 aastat tagasi

Eelmise koosseisu lõpust jäi maha kooseluseadus, mis pidi jõustuma koos rakendusaktidega ja sellest jääb rändepakt mis mitte millekski ei kohusta. Kooseluseadust jõustavad kohtuveskid ja varsti avastame, et ka seda pakti saab tõlgendada, kui kohustust. Sotsid on ikka ühed imelised tegelased….