Haapsalu lätlased söövad kodumaa iseseisvuspäeva puhul pidurooga

Haapsalus poodi pidav lätlanna Liga Ozolina tähistab Läti sünnipäeva pidusöögiga. Foto arhiiv

Täna on Läti iseseisvuspäev ja Lääne Elu uuris kolmelt Haapsalus elavalt lätlaselt, kuidas nad plaanivad seda päeva tähistada.

Kõik kolm – Haapsalus poodi pidav Liga Ozolina ning Haapsalu neuroloogilises rehabilitatsioonikeskuses töötavad Madara Kristīne Lipša ja Mārtiņš Kacens ütlesid, et tähistavad seda päeva.

Ozolina sõnul vaatab ta sel päeval kindlasti kodus televiisorist või internetist mõnd selle päeva puhul Lätis antavat kontserti. Eelmisel aastal käis ta ka Tallinnas Läti suursaatkonna korraldatud vastuvõtul, kuid tänavu ei lähe, sest on pisut tõbine.

Lipša ja Kacens tähistavad Läti iseseisvuspäeva teist korda Eestis. Lipša meenutas, et mullu tegi ta kodumaa sünnipäeva päeva puhul õhtusöögi ja pani põlema Läti lipuvärvides küünlad. Sama plaan on tal ka tänavu. „See paneb mind tänulikult tundma, et elan sõltumatus ja vabas riigis ning olla uhke selle üle, et olen lätlane ja osa väiksest rahvast, kellel on oma keel ja ilus maa,” ütles Lipša.

Sama plaan on ka Kacensil, kelle jaoks Läti iseseisvuspäeva tähistamine on üsna sarnane sellele, kuidas ta veel Lätis elades seda tähistas. Tema sõnul ei pea pidupäevaroog olema läti toit, kuid midagi sellist, mida iga päev ei tee. „Fakt, et Läti on vaba on mulle väga oluline ja ma hindan seda iga päev, seepärast on 18. november oluline ja ma tähistan seda, ükskõik, kus olen,” ütles Kacens.

Ka Ozolina ütles, et Lätis elades tähistas ta seda päeva koos pere ja sõpradega õhtust süües ning hiljem Riia ilutulestikku vaatamas käies. Ta ütleb, et kuigi elab Eestis, on iga inimese jaoks kodumaa kõige tähtsam, sest sealt on ta saanud oma emakeele ja kultuuri.

Lipša meenutab, et alates lapsepõlvest on ta sel päeval käinud sõjaväeparaadi vaatamas ja teinud jalutuskäigu vanalinnas – käis vabadussamba juures ja läks hiljem sööma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments