Inspektorid tabasid Piirsalu jõelt röövpüüdjad

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Röövpüüdjate saak. Foto: Urmas Lauri
Röövpüüüdjatelt ära võetud saak. Foto keskkonnainspektsioon

Neljapäeva õhtul kella üheksa ajal tabasid Läänemaa keskkonnainspektorid ja vabatahtlikud Piirsalu jõelt kaks röövpüüdjat.

Kaks meest olid juba jõudnud kinni püüda neli forelli – kaks emas- ja kaks isaskala. „Üks kala oli üsna suur – nelja ja viie kilo vahel,” ütles keskkonnainspektsiooni Läänemaa büroo juhataja Jaanus Müür.

Mehed on kahekordselt süüdi. Esiteks on forellipüük 30. novembrini keelatud, teiseks kasutasid nad keelatud püügivahendit – ahingut. Röövpüük läheb meestele Müüri sõnul kalliks maksma – juba ainuüksi kudemisajal püütud nelja kala eest tuleb neil välja käia 600 eurot. Püügiga tekitatud keskkonnakahjule lisandub karistus väärteo eest. Seda summat ei ole veel määratud.

Müüri sõnul olid inspektorid koos kahe vabatahtlikuga oma tavapärasel kontrollretkel, kui neil õnnestus tabada röövpüüdjad otse teolt. Röövpüüdjad jäid silma kahele vabatahtlikule, kes andsid nähtust teada inspektoritele. Üheskoos võeti mehed kinni. Varasemaid rikkumisi neil ei ole.

„Ei ole meile teada mehed,” märkis Müür.

Forellidel ja lõhedel on praegu kudemisaeg ja nende püük on 1. septembrist 30. novembrini keelatud. Müüri sõnul juhtub aeg-ajalt ikka, et inspektorid kohtavad jõe ääres võimalikke röövpüüdjaid, kuid alati pole võimalik kindlaks teha, et nad on paha peal väljas. „Ütlevad, et on niisama jõe ääres ja vaatavad kalu, aga see pole eriti usutav. Niisama ei ole keegi pimedas jõe ääres,” ütles Müür.

Müüri ametisoleku ajal ei ole röövpüüdjaid teolt tabatud. Kudemisajal püütud kalal endal suurt väärtust ei ole. Kalalihast rohkem võib röövpüüdjaid meelitada mari. „Aga enamasti tekib lihtsalt püügihasart, sest kudemisajal on kala lihtne kätte saada,” ütles Müür.

Piirsalu jõgi on kantud kogu ulatuses lõhede ja forellide elu- ja kudemispaikade nimistusse.

Röövpüüdjad kasutavadki tavaliselt ahingut või õnge, aga ka muid vahendeid. Loobu jõelt tabasid Harjumaa keskkonnainspektorid läinud nädalal röövpüüdjad, kes juhtisid vette elektrit ja surmasid kalad elektrišokiga. Nii tekitati kahju tuhandete eurode väärtuses. Harjumaalt on sel sügisel tabatud kuus röövpüüdjat.

Kaie Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Realist
5 aastat tagasi

Tublid, et kätte saite. Hoidke kodujõgi toladest puhas. Vaadake veel paisu juurde ( Tagaveski sauna taga metsas) hea koht seal. Kuijõel käige mõlemad jõed läbi, eriti piiril olev, tõuseb kala ju suht kaugele.

Midagi on paigast
5 aastat tagasi

Mehed saavad ligi 1000 euri lõpuks trahvi 4 kala eest ja Radaris näitas etevõtet kes lihtsalt saastab merd kemikaalidega (ettevõte käive miljonid) saab keskkonnainspektsioonilt 1800- eur trahvi ja kõik jätkub edasi….ja nii mitmeid kordi ja jumala poogen kõigil….
Vabatahtlikest oleks rohkem kasu kui kogu see mansaat tuleks metsast roomamast välja ja läheks sinna sadamasse kisa tõstma….kui suudavad selle monstrumi peatada saab meie klamaailm rohkem kasu kui need mõned püütud kalad…
ja ei poolda keeluajal püüdmist aga midagi on paigast ja kõvasti

Voznjuk
5 aastat tagasi

Ristikas ! ,peegelda ennast , kas sul kade meel millegi üle? Või on sulle kanna peale astutud ? Tead kus me kõik elame . Sul alati võimalus tulla ja näkku öelda mis sul öelda on . Või oled ajnult meedias jutulinnuke?

Ristikas
5 aastat tagasi

Miks komm kustutatakse kui Risti pättidest räägitakse?

Märjad Vabatahtlikud
5 aastat tagasi
Reply to  Ristikas

Kedagit ei saa süüdi mõista enne kui on olemas füüsilised tõendid. Antud hetkel on küll tegemist kohalilega, kes seal ringi askeldavad, aga palku on ka võõraid. Niikaua kuniks pole nähtud reaalsete füüsiliste tõenditega(nagu oli artiklis mainitud tegelastel), ei saa ka võita, et just need inimesed on need, kes kuritegu toime panevad. Lihtsalt kuulduste põhjal inimesi laiamata internetiavarustes, seda enam et pole protokolli süüteo tlendamise ja väärteo algatamide kohta, on äärmiselt lapsik, läbimõtlemata ning süüdistatava maine avalik kahjustamine (olenemata inimesest). Internetiavarustes tõendamatult maine tahtlik kahjustamine on muide seadusega karistatav.

Ristikas
5 aastat tagasi

Et siis kõrvad lonti ja las kaagid toimetavad?

Märjad Vabatahtlikud
5 aastat tagasi
Reply to  Ristikas

Ma ei öelnud seda. Kaitse koostöös KeskkonnaKaitseAmetiga jätkub edasi. Minu jutu mõte oli see, et avalikult välja karjuda ja sõimata inimesi pättideks ja kaabateks ilma kehtiva pretsedendi olemasoluta on hea tavaga ja seadusega vastuolus. Kui on trahv välja kirjutatud just selle väärteo eest, on asi teine. Hetkel ei ole Ristilt keegi vahele jäänud, seega ei saa me kindlalt väita et keegi sealt oleks ka süüdi.

Ja selle asemel et netis plähmida ja teisi kaabakateks sõimata, tule siis parem meile vabatahtlikuks appi. Näed ise ka mis seal tegelukult toimib ja kes metsas käib.

Kalle
5 aastat tagasi

M

triceps
5 aastat tagasi

Ah et ispektorite arvates läksid röövpüüdjad esimest korda jõele,esimest korda elus elus keevitasid omale västra ja läksid raiuma.Ja kohe esimesel korral jäid vahele.Püha naiivsus.

Ahing
5 aastat tagasi

Pljàt… praegu pani minema 7kg ahvenat piirsalu jôest… oleme pingsalt valves! Àrge muretsege inspektorid!

Arvos
5 aastat tagasi

Kas nüüd jooksis mhiir kassidele suhu või mitte aga igatahes tubli töö!

Jussike
5 aastat tagasi

Tavapärasel kontrollretkel… Piirsalu jõel on igapäevaselt väljas vabatahtlikud, vahepeal neid isegi kümne ringis. Kui ametnikehärrad ka igapäevaselt oleks platsis koos vabatahtlikega, oleks kaitse kordades effektiivsem. Pole seal päeva, kus röövpüüdjate tegevust ei toimuks…

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Jussike

Püüdke mõni tolgus kinni ja riputage jõe äärde üles, hirmutab teised tolkamid eemale!

Kiur
5 aastat tagasi

Selle aasta saak piirsalu jőest 170kala{marja yle 10kg} kus inspektorid kyll olnud olete? Vabatahtlikud täiesti mótetud… ahingud käes valvavad jôgesid!

Kuku
5 aastat tagasi
Reply to  Kiur

Kurat selle jaoks vabatahtlikud olemegi, et riigil endal ressursse ei jagu ja aidata tahame….

Ester
5 aastat tagasi
Reply to  Kiur

Need on mõttetud kes püüavad ja oi kui paras kui vahele jäete. Küll saate kunagi karistatud

Mees
5 aastat tagasi
Reply to  Kiur

Alaarenenud oled sa küll.