Pääste: kortermajades on tuleohutusnõuete täitmisegsa probleeme

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Päästeamet tuletab meelde, et õnnetuse korral on trepikoda  ainus väljapääsuvõimalus ehitisest ja see peab olema kergesti läbitav. Foto: päästeamet

Päästeamet tuletab meelde, et õnnetuse korral on trepikoda  ainus väljapääsuvõimalus ehitisest ja see peab olema kergesti läbitav. Foto: päästeamet

Päästeameti möödunud nädala kontrollkäikudest kortermajadesse ilmneb, et tuleohutusnõuete täitmisega on endiselt probleeme. Lääneranna vallas kontrolliti korterelamuid Mõtsu külas.
 
Möödunud nädalal kontrollis Päästeamet kogu Eestis tuleohutusnõuete täitmist kortermajade koridorides, trepikodades ja keldrites ehk ühiskasutatavatel pindadel. Kokku külastati nädala jooksul 294 maja, milledest korras oli vaid 44 maja. Ülejäänud 250 majas leiti kokku 544 puudust.

Läänemaa jäi sellest kontrollreidist kõrvale, kuid Lääneranna vallas kontrollisid Lääne päästekeskuse inspektorid Mõtsu külas (endine Varbla vald) paiknevaid viit 8 korteriga elamut.

Mõtsu korterelamutes on küll riigi poolt loodud korteriühistud olemas, kuid ühistutel puudub juhatus. Seega toimetavad elanikud omaette ilma, et ühistud tegevusi koordineeriks.

Trepikodades ladustati kõikvõimalikke põlevmaterjale – alates remondist üle jäänud ehitusmaterjalidest ja lõpetades mööbliga. Foto: päästeamet
„Kahjuks on seal nii, et kõik mis jääb väljapoole korteriomandi piire ei ole kellegi mure – nii oli ühel elamul välisuks eest ära kukkunud ja seina äärde tõstetud, jäädes ootama kellegi toimekat kätt,“ nentis Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo nõunik Jaak Jaanso.
 
„Positiivne oli see, et kõigi viie maja elanikud olid ühiselt korstnapühkija kutsunud, kes küttesüsteemid ära puhastas. Ja ka see, et kõigis 22-s korteris kus elanikud kodus olid, olid töökorras suitsuandurid olemas,“ rääkis Jaanso.

Kuid paraku oli ka negatiivseid leide. Trepikodades ladustati kõikvõimalikke põlevmaterjale – alates remondist üle jäänud ehitusmaterjalidest ja lõpetades mööbliga.

Päästeamet tuletab meelde, et õnnetuse korral on trepikoda  ainus väljapääsuvõimalus ehitisest ja see peab olema kergesti läbitav.
 
Lisaks kortermajade üldkasutatavate ruumide kontrollimisele tuvastasid inspektorid kolmes korteris vingugaasi.

Kui ühes korteris oli eelmisel päeval ahju köetud, siis oli seal vingugaasi näit 12 ppm, hommikul ahju köetud korteris aga lausa 72 ppm. Kõikidel puhkudel oli häire tekitajaks liiga vara kinni pandud siiber.

Inspektorid selgitasid elanikele õigeid kütmisvõtteid ning kuna tegemist oli  eakate inimestega, käisid Tõstamaa päästekomando päästjad ja paigaldasid nendesse eluruumidesse vingugaasiandurid.

Lääneranna vallavalitsus tegeleb edasi ühe elaniku katkise pliidi ja ahju remondi murega.

„Kui teie kodus on ahi, kamin või pliit, siis ostke endale kindlasti koju vingugaasiandur. Mistahes põhjusel, kas siibri liiga vara sulgemisel või küttesüsteemide hooldamata jätmise tulemusel tuppa imbuv nähtamatu ja lõhnatu ülimürgine vingugaas on tappev ja seda saab avastada ainult vingugaasianduri abil. Suitsuandur vingugaasi ei tuvasta,“ ütles Jaak Jaanso.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments