ÜRO rändeleping ajas poliitikud tülli

Lääne Elu

info@le.ee

President Kersti Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula
President Kersti Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula

President Kersti Kaljulaid peaks 10.–11. detsembril Marokos toimuval ÜRO rändekonverentsil heaks kiitma rände- ja pagulasraamistiku ehk Marrakechi leppe, kuid nüüd keeldub ta minemast, kuni valitsus ühtselt aru saab, kas ja millele üldse toetust avaldatakse, kirjutab Postimees.

Ränderaamistikust on räägitud aastaid ja tänavu märtsis arutas seda nii valitsus kui ka riigikogu väliskomisjoni. Siis aga unustati. Nüüd on poliitikud tülli pööranud – tuleb välja, et keegi päris täpselt ei teagi, mis kohustused nimetatud dokument Eestile kaasa toob, ja seda pole siiani eriti ka arutatud.

ÜRO migratsioonileppes on üldsõnaliselt loetletud 23 eesmärki migratsiooni paremaks haldamiseks maailmas, sealhulgas näiteks migrantide inimlikumaks kohtlemiseks.
Kriitikud kardavad, et dokument kohustab riike pagulastele uksi avama ja soodustab massiimmigratsiooni, pooldajad aga väidavad, et otseseid kohustusi see kaasa ei too, pigem tagab see riikide vahel parema koostöö, et massiimmigratsiooniga paremini hakkama saada.
Kvoote dokument kaasa ei too. Riikidel on võimalik lepet toetamast loobuda, ilmselt mõni seda võimalust ka kasutab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
enn
5 aastat tagasi

petitsioon.ee lehel saab anda oma allkirja selle hullumeelsuse vastu. paistab, et nende riikide arv, kel selle leppega tõsiseid probleeme on, kasvab plahvatusliku kiirusega. loodame, et ka Eesti nende seas saab olema.

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  enn

Kurbnaljakas on kogu loo juures see, et ühel halval päeval võime ise selle lepingu subjektideks osutuda. Kui Venemaa peaks oma sõjalistel õppustel harjutatu, ehk Balti riikidesse tungimise, teoks tegema, siis oleme hetkega ise põgenikud ja rahvusvahelistelt organisatsioonidelt abi palujad.
Kas selle peale nagu keegi ei tule?

xyz
5 aastat tagasi
Reply to  töötu

Seega pakud, et täidame EV eelnevalt aafriklastega ära, et Venemaa meist kui kolmanda maailma urkast enam ei huvituks?

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  xyz

Aafriklased ei taha siia tulla ega siia jääda. Enamik on edasi putkanud. Küll aga pole Kreml oma impeeriumi taastamise plaane unustanud. Venelased peremehetseksid siin hea meelega.

Tallinnas pole käinud?
5 aastat tagasi
Reply to  töötu

Kristiine ümbruses, Mustamäel, kesklinnas? Mitte kuhugi nad ei lähe, istuvad pinkidel ja bussipeatustes, tegevust pole, igav on, tööd pole vaja teha, seda teevad va “pärismaalased”

Vaatleja
5 aastat tagasi

EKRE valimisvõit-lubage naerda keegi on vist seeni söönud.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Vaatleja

Nii kurb kui see ka pole, võtab EKRE ikka palju hääli! Ja tänu meie napakatele nö poliiitikutele!

???
5 aastat tagasi
Reply to  juss

Mis selles kurba on, et ainus oma peaga mõtlev seltskond hääli võtab?

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Vaatleja

Saatke president tänases situatsioonis Marokosse. Siis on põhjust teha sada ja seened… 🙂

K.S.
5 aastat tagasi

Kurb, et meie reisival Presidendil see reis ära jääb. Soovitaks talle selle asemel Kurrunurruvuti või Sannikovi maad, need tal ka vist külastamatta veel…

2. kodanik
5 aastat tagasi

Isegi kui see lepe pole siduv ja mingeid kohustusi kaasa ei too, siis rändrahvastele on see signaaliks liikuma hakata ja need tagajärjed on hoomamatud. Ju sai president ise ka aru, et pole tema teema minna EKRE valimisvõidule alla kirjutama ja nüüd hämab mingist ühtsest arusaamisest. Proovis küll robotseksiga tähelepanu kõrvale juhtida, aga näed mõistmatu rahvas ei plaanigi pakiroboteid vägistama hakata, vaid ootab valitsejatelt mõistuspärast käitumist….