Lõhmus ja Oruste: elu Nõval on võimalik

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus Nõva kooliarutelul septembris. Foto: Urmas Lauri
9. oktoobri Lääne Elus ilmus Ilmgard Vagula lugejakiri „Elu võimalikkusest Nõval”. Asjakohane on kirjas esitatud väiteid kommenteerida.

1. Lääne-Nigula valla arengukava eelnõu sätestab, et kõikide Lääne-Nigula valla koolide I ja II kooliaste jätkab õpilaste arvust hoolimata ja III astme (7.–9. klass) õpilaste piirarv on 12. Kolmanda kooliastme tegevuse jätkamisel vaadatakse esimese kahe kooliastme õpilaste arvu. Nõva kool jätkab oma senistes ruumides, koolimaja müüki ei kavandata ei lähemas ega kaugemas tulevikus.

2. Kooli direktori kandidaadid valis välja ja esitas konsensuslikult vastav komisjon, kuhu kuulus koguni kolm Nõva kandi esindajat, sh kooli hoolekogu liige.

3. Ilmgard Vagula väidab, et direktor Peeter Kallas sulges kohe direktoriks saades õpilaskodu. Juhime tähelepanu, et õpilaskodu sulgemiseks vajalikud otsused on tehtud peaaegu pool aastat enne seda, kui Kallas kooli direktoriks sai.

4. Nõva osavallakogu pole arutanud Nõva kooli sulgemist, ammugi teinud sellekohaseid hääletusi.

Ühes küsimuses võib küll kirjutajaga sada protsenti nõus olla: Nõva kooli ümber ja kogukonna sees aastaid kääriv konflikt Nõvale uusi elanikke ei meelita ja on tekitanud oma „näo” ka Nõva koolile. Lugejakirjades jätkuvalt „kooli sulgemisest” ja „koolimaja mahaparseldamisest” kirjutamine seda konflikti paraku ei lahenda ning piirkonna mainet ei paranda, selleks saab ikka olla koostöö kogukonna sees ning kogukonna ja vallavalitsuse vahel. Loodame, et ka Ilmgard Vagula annab selleks oma panuse, julgustades oma lapsi või lapselapsi õppima just Nõva koolis.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus
Nõva osavallakogu esimees Aivar Oruste

Vt ka: “Ilmgard Vagula: elu võimalikkusest Nõval

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jah
5 aastat tagasi

Nõva koolist on puudu täpselt need 3 last, osavallavanema Oruste, koolijuhi Kallase ja osavallavanema Heinlehe laps. Miks nemad meie koolis ei käi ?
Kui läheks sõnadest tegudele ja näitaks eeskuju ?

Ja....
5 aastat tagasi

“Loodame, et ka Ilmgard Vagula annab selleks oma panuse, julgustades oma lapsi või lapselapsi õppima just Nõva koolis.”
Ja miks uue direktori oma laps siin koolis ei õpi? Või osavallavanema? See ei näita küll kuskilt otsast koolisõbralikku suhtumist…

lammutajatele
5 aastat tagasi

Ja sellist elu võimalikkuse juttu räägitakse ajal, mil rahvalt kõik käest võetakse! Vallamaja kolitakse koolimajja, hoone, mis kuulub rahvale, antakse aga erakätesse ühele kõvale koolivastasele kisajale! Suur maja, aga vallaisad ei taha kuulda sõnakestki teemal, et kuidas mõni ruum ka rahva kasutusse anda. Ruumi on, kõike on, aga rahvale näidatakse igal jumala võimalusel ust!!!! Täielik idiootsus, mis toimub!

eks ta ole
5 aastat tagasi
Reply to  lammutajatele

ja jälle seesama, mille pärast Nõva rahvas kisab – mitte kellegagi mitte midagi ei arutata. Nii tore on ju kohalikul puhtjuhuslikult valla kodulehelt leida uudis – alates 29.10 on osavalla ruumid uuel aadressil … Lihtsalt 2 meest otsustavad, et võtame lastelt arvutiklassi ära ja kellelgi pole õigust kobiseda.

tahaks teada
5 aastat tagasi

mitu päeva, nädalat või aastat on Lõhmus Nõval elanud, et seda väita võiks?

Nagu ikka
5 aastat tagasi

Lugemisoskusega kumbki tegelane just ei hiilga, sest nende välja toodud punktid ei haaku väga algse kirjatükiga aga kui juba punktide loetlemiseks läks siis… 1. Kas tasub ikka uskuda: “Nõva kool jätkab oma senistes ruumides, koolimaja müüki ei kavandata ei lähemas ega kaugemas tulevikus.”, üks mees alles veidi tagus kui rauda, et liitumisleping on täitmiseks ja teine sotside nimekirjas lubas põhikoolide võrgu senisel kujul säilimist. 2. Kui asjasse puutub Lõhmus siis ei saa kuidagi läbi valeta – hoolekogu liige EI olnud selle valikuga nõus ja paluks siiski valla juhil teha endale selgeks võõrsõnad enne kui ta neid kasutab. 3. “õpilaskodu sulgemiseks… Loe rohkem »

afdg
5 aastat tagasi

poliitikud on kameeleonid, värve muudetakse vastavalt olukorrale ning tagantjärele ei tee enam keegi selgeks, et mida täpselt ning millal kellelegi eesmärgiks oli. kooli direktori konkurss oli farss, väide, et kool jääb ning jääb samadesse ruumidesse, on võimalikuks saanud vaid meeletu sõja tulemusena, nõva osavallakogu arutas õpilaskodu sulgemist ning oma viimases koosseisus kiitis selle heaks hoolimata sellest, et see vähendab õpilaste arvu alla selle kriitilise 12 piiri jne jne. kokkuvõttes: kui õpilaskodu ja ülemist astet teerulliga kiirkorras kinni ei õnnestunud panna, kuna kogukonna poolt tuli vastu vaid tuld ja tõrva, siis nüüd keksime ja taome omale vastu rindu, et me sellist… Loe rohkem »

Nõvalt
5 aastat tagasi

Oruste, pane oma lapsed Nõva kooli ja siis räägime edasi. Lapsed viid Nõvalt mujale kooli ja oma inimestelt koorid 10 nahka.

Tom
5 aastat tagasi

See ei ole küll Nõva rahvas, kes siin ropendab.
Mingid tulnukad? Sihukestega ei tahagi keegi
midagi teha. Ja kas Laimis ei ole enam poodi?

võitlus tuuleveskitega
5 aastat tagasi

Elu Nõval võimalik? Naera herneks. Nimetage teenused, mis tänasel päeval Nõval toimivad? Inimestel ei ole kohta, kus isegi koos käia, midagi koos teha, mõnda ringi pidada, koolitust teha jne jne. Viimane odav juuksur peksti ka vallale kuuluvast hoonest välja, vanurid mingu linna juuksurile! Isegi nii lihtne kuid paljudele ainus võimalus nulliti valla poolt. Mis elu võimalikkusest me siin räägime, kui vald ei suuda isegi kõige lihtsamaid ja elementaarsemaid teenuseidki rahvale pakkuda. Kes ja milleks peaks Nõvale elama minema kui inimene sõna otseses mõttes peletatakse sealt eemale??? Oruste tulgu pilvedelt alla. Lõhmuse kohta ei ütle midagi, sest tema ei tea ju… Loe rohkem »

Zanders
5 aastat tagasi

Elu on Nõval võimalik???
Poodi pole,kool on mülkasse lükatud,katlamaja läks pankrotti…
Käige perse