Kohus jättis Nõva õpilaskodu õiguskaitse jõusse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Tallinna ringkonnakohus jättis rahuldamata Lääne-Nigula valla vaidlustuse esialgse õiguskaitse kohta ja sedastas, et Nõva kooli õpilaskodu sulgemise käigus on tehtud vigu.

Tallinna ringkonnakohus leidis, et õpilaskodu sulgemisel oleks tulnud ära kuulata
õpilaskodus õppivate laste vanemad, mida ei tehtud – ainult hoolekogu ärakuulamisest ei piisa.
Kohus märgib, et tulenevalt seadusest on õpilaskodu koht loodud hariduse omandamiseks vajalike tingimuste loomiseks toimetulekuraskustes perede lastele.“Õpilaskodus koha loomisega või selle ärakaotamisega otsustatakse ka hariduse saamise võimaluste ja tingimuste üle ning seega puudutab see nii lapse kui tema vanema subjektiivseid õigusi,“ rõhutatakse otsuses.

Otsus õpilaskodu sulgeda mõjutab kohtu hinnangul vahetult õpilaskodus elavate õpilaste ja nende vanemate õigusi.
“Kaebaja hariduse saamise võimalused ei ole samaväärselt kaitstud, kui tal tuleb Nõva koolis õpinguid jätkata ilma õpilaskodus elamata,“ sedastab kohtunik. Näiteks jääb õpilane ilma tugiteenustest, mida ta õpilaskodus elades saaks.

Samuti ei saa asjaolust, et õpilasele õpilaskodus koha andmine otsustatakse üheks aastaks, teha järeldust, et järgmisest aastast õpilaskodu sulgemine tema õigusi ei piira.

“Esitatud tõendid ei võimalda  veenduda, et õpilaskodu sulgemise otsustamisel on arvesse võetud kõigi seal seni viibinud õpilaste huve,“ sedastatakse otsuses.
Kohus märgib, et kuigi Noarootsi kooli õpilaskodule panustamine võib pikemas perspektiivis olla õigustatud, ei saa seda öelda valla käitumise kohta seni Nõva kooli õpilaskodus elanud õpilastega.
„Õpilaskodus elavate laste huvid on väga kaalukad, sest ühtaegu tuleb tagada tihedate peresidemete säilimine võimaluse loomisega lihtsal viisil kodu ja kooli vahel liikuda kui ka lapse arenguks vajalik õpikeskkond. Üksnes hoolekogu arvamuse ärakuulamine ilma puudutatud isikutele võimaluse andmiseta oma seisukoha ja vastuväidete esitamiseks ei ole ringkonnakohtu hinnangul piisav. Menetluse käigus tuleb halduskohtul ärakuulamisega seotud asjaolud põhjalikumalt välja selgitada,“ otsustas kohus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
51 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uih
5 aastat tagasi

Kergestimõjutatav direktor pole kindlasti hea valik.Haledavõitu lugu…..
Ent maaslamajaid ju lüüa ei sobi,isegi kui mõni neist viskab ise end pikali nagu 3-aastane ja jonnib,kui oma tahtmist ei saa.

lugeja
5 aastat tagasi

Juhtub ikka,et soovitatakse soojalt avaldus tagasi võtta,see üsna tavaline.Isegi suhtelahutusega võid rumalalt alt minna,kui astud rutates ise esimese sammu.Ikka sammhaaval!Kaupo Padar oleks siis olnud see mees,kes Nõva koolile oleks õige elu sisse löönud?Kahtlen kõvasti,sest tema toimingud tunduvad jäävat elukaugeks.Esimest korda kandideerimisest loobudes,teine kord end tagantjärele intriigi mässida lastes,sest ilmselt ka seda sammu keegi soovitas astuda.Äss,äss……Inimene peab ise ikka teadma,mida teeb,

6 klassi
5 aastat tagasi

Kurb on see, et järgmine aasta Nõva kool ju 6-klassiline ja peagi tuleb ka neil Tallinna lastel taaskord kooli vahetada. Kahju kohe neist lastest.

aaa
5 aastat tagasi
Reply to  6 klassi

Miks peaks 6-klassiline olema? Kui nii, siis peaks kõikidest Nõva lastest kahju olema, lisaks teistest inimestest, sest siis hakkab piirkond juba välja surema – uued inimesed 6-klassilise kooliga piirkonda kolida ei taha.

ometi
5 aastat tagasi

kättemaksuhimust meil puudust ei ole,kellele kõik ning mille eest,lapsed kilbiks ning mõned Tallinnast mõõgaks

Mann
5 aastat tagasi

Ikkagi arusaamatu, miks need lapsed PEAVAD
Nõva koolis käima? Nii tahavad varsti ka hiina
keisrid olla. Võimaldate?

ewe
5 aastat tagasi
Reply to  Mann

turumajandus. vaata, kui paljudest kohtadest noarootsis käivad, keegi ei aja minema.

Manni Kann
5 aastat tagasi
Reply to  Mann

Ikkagi arusaamatu, miks sa nii rumal PEAD olema? Nii tahad varsti ka lollidemaa lordidekija esitola olla. Võimaldada sulle seda?

täiskasvanute liivakast
5 aastat tagasi

Ei mahu pähe lihtsalt. Ruumid on olemas,seisavad tühjana, aga lapsed olgu taeva all, sest vallajuhtidel on vaja jalgu trampida!

fgdr
5 aastat tagasi

Lisaks on aasta lõpuni ka riiklik rahastus olemas.

vastus
5 aastat tagasi
Reply to  fgdr

Aasta lõpuni,sel juhul,kui paluda riigilt rahastust.Kui ta annab.
Sooviks ka äkki panna lapse Tallinna kesklinna kooli.Kas ma saan,kui sissekirjutust elukohajärgset pole?Ei saa.

sda
5 aastat tagasi
Reply to  vastus

kui kohti on siis saab küll

eemalt
5 aastat tagasi

Pole mingit vahet kes ja kust käib Nõva koolis. Nii kaua kui on tahtjaid kohtadele, peaks vald need kohad ka võimaldama.

nii ei peaks olema
5 aastat tagasi
Reply to  eemalt

Pole vahet, kust laps käib ja vald PEAB maksma? Imelik, kas pole?

hehh
5 aastat tagasi

lapse omavalitsus ikka maksab vallale, praegu veel see süsteem, seega peaks vallal olema just kasulik võõraid lapsi koolitada 🙂

küsimus
5 aastat tagasi

Osavalla rida oli esitada avaldus õigeaegselt vallale,et soovitakse üürikorter internaadi asemel,kui vald õpilaskodu ei pea otstarbekaks.
Tundub,et lastekaitse on ringi võetud.Kuid miks Nõva siiski liiga aeglaselt oma kaugeid õpilasi kaitseb….Enne kooli algust oleks juba valmis mõelnud?

vastus
5 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Liiga aeglaselt? Sest kohtud ei jahvata kiiremini ja otsused ei tule õigeaegselt!

küsimus
5 aastat tagasi
Reply to  vastus

Kohtute kaudu abi loodate saada,või et endil oleks hea jalgu trampida…Mina oleks endale koju võtnud need lapsed kasvõi.Sest tean,et tuleb popipäevi, nii kaugelt käia ei suuda keegi ei koolis ega tööl.
Ikkagi asjaajamatus ja oskamatus osavalla enda poolt.Koolist rääkimata…Kallas ju ise oma inimene.

tegelikult on
5 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Kooli ja õpilaskoduga seonduv puhtalt Lääne-Nigula käsutada/kamandada mitte osavalla.

vastus
5 aastat tagasi
Reply to  tegelikult on

Ei ole ju.Teile seletati kohtumisel lahti see.Kuid te ei räägi läbi,ei suuda seda asja ajada koostöös.

lugeja
5 aastat tagasi
Reply to  küsimus

2 h pealinnavahet sõitva bussiga ei jaksa igapäevaselt käia.Arvatavasti käivad lapsed hoiul kas kellegi juures Nõval kodus siiski või üldse jõuavad koolimajja harvem,kui ette nähtud?

ere
5 aastat tagasi
Reply to  küsimus

enne kooli algust oli lootus, et vald täidab kohtumäärust ning õpilaskodu on avatud. aga ei täitnud, nagu näha. ilmselt ollakse taeblas arvamusel, et neile kehtivad mingid teised seadused, mitte need tavalised lihtsureliku omad.

jhc
5 aastat tagasi

Olles lugenud altpoolt jälle sama – miks ikka Nõval peavad käima jms. KÜSIMUS: kas NÕVA oma lapsi on OK lageda taeva alla loopida? S.t. miks on teil probleem sellega, et TALLINNA lapsed lageda taeva alla jäeti, mitte aga sellega, et LAPSED lageda taeva alla jäeti? Fakt on, et meie praegune vallavalitsus tegutses väga jõuliselt, et LAPSED peavarjuta jätta. Vahet ei ole, mis lapsed või kust nad pärit on, peavarjuta jäeti LAPSED. Nüüd on teema aga selline: täna lapsed, homme VANURID? Ülehomme võtame ette eutanaasia, et neid va tüütuid pensionäre siin enam üldse ei oleks? Kui keegi on juba korra oma… Loe rohkem »

lugeja
5 aastat tagasi
Reply to  jhc

Ei.Kuid mismoodi intriigitseja suukese seisma saaks.

enn
5 aastat tagasi
Reply to  jhc

kust veel annab midagi kokku hoida ning taebla kooli ehitusse kantida? sotsiaalhoolekanne, huvitegevus, transport, teede korrashoid, mis veel?

Mahtra
5 aastat tagasi

Keegi lapsevanemaist ?