Vabaerakond: kui Eesti Energia juht lubab 30-protsendilist hinnatõusu, peab valitsus sekkuma

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vabaerakonna juhatuse liikme, elektrisüsteemide inseneri Jaanus Ojangu sõnul peab valitsus maaelu edendamiseks suurendama toetusi uute elektri liitumiste soodustamiseks kaugemal suurtest keskustest, teatas ta pressiteate vahendusel.

See tekitaks Ojangu sõnul ettevõtjates ja elanikes usaldust riigi vastu ja turvatunde, et nad on maale oodatud.

„Praegu on vastupidi. Võrguettevõtted teevad kõik, et jälgida norme ja ettekirjutusi, mis võimaldaks liitumistega venitada ja võimalusel neist loobuda. Eesti Energia jahtigu vabaturu kõrget kasumit pärast seda, kui Eesti elektrihind on siinsete tarbijate jaoks talutav. Kui Eesti Energia juht hoiatab, et tuleval talvel võib elektri hind kerkida kolmandiku võrra, siis on valitsuse kohus sekkuda. Nii äkilist elektrihinna tõusu peab just riiklik energiakontsern maandama. Kui Eesti turult jääb odavat elektrit üle, peab selle kallimalt müüma börsile. Eesti majanduse ja elanike huvisid ei tohi unustada suure kasumi teenimise käigus. Hiljuti tööle hakanud Eesti Energia Auvere elektrijaam aitab meil seda ülesannet lihtsamini täita,“ on elektriinseneri haridusega Ojangu veendunud.

Ojangu sõnul tuleb elektri tootmine hajutada suuremate keskuste lähedale nii, et Eestis oleks nii suuremaid elektrijaamu, mis suudavad elektri tarbimise koormust reguleerida ja sagedust hoida, ent ühtlasi vajame ka päikese ja tuule toel töötavaid elektrijaamu.

„Ruhnu rajatud päikese elektrijaam on hea näide sellest, kuidas varustada elektriga meretagust Eestimaad. Eesti vajab juurde energia tootmisega tegelevaid ettevõtteid. Seda suunda peab ka valitsus toetama, sest riigi poolse heakskiiduta ei hakka nii pika tasuvusajaga investeeringuid ükski kalkuleeriv investor tegema,“ ütles Ojangu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Irw
5 aastat tagasi

Kui rumal räägib elektrituru toimimisest siis imestusel ei ole otsa ega äärt. Eesti on nii väike mutter regionaalsel elektriturul (loe Norra, Rootsi, Soome, Läti, Leedu, Poola, Taani), et ei suuda turul hinda määrata. Äkki õpiks artikli autor tegema endale selgeks kuidas elektriturg toimib, mis asi on elektri börsihind ja kuidas kujuneb elektri lõpphind? Muidu tundub, et meie riigis ei ole enam loll olla häbiasi.

Irw
5 aastat tagasi
Reply to  Irw

Samuti panem imestama Vabaerakonna asjapulga jutt liitumisest elektrivõrguga. Äkki teeme selgeks kõigepealt solidaarsusprintsiibi ja liitumiskulude kandmise põhimõtted. Kui loll seadusandja on ette näinud kuidas liitumist peab läbi viima siis peaks Vabaerakond haukuma õige puu all, mitte süüdistama selle teostajat. Aeg oleks vaadata peeglisse ja aru saama, et Vabaerakond peaks tegema tegusid, mitte aga ajama ainult suust soga. Valimistel olete juba kaotanud, sest sooja õhu ajamine ei anna tulemusi ning pädevuse puudumine teemades suurendab rumalust.