Telesaade „Jupiter” saab HÕFFi tänuauhinna

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ahto Vesmes juhib "Jupiteri", aasta on 1977. Foto: Vassili Samussenko / ERR arhiiv
Ahto Vesmes juhib “Jupiteri”, aasta on 1977. Foto: Vassili Samussenko / ERR arhiiv

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival annab tänuauhinna ligemale 21 aastat ETV ekraanil olnud saatesarjale „Jupiter”.

Eelkõige Ahto Vesmese (1931-2017) nimega seotud saatesari tutvustas kinodesse jõudvaid linateoseid, olles mitmele põlvkonnale esimeseks teejuhiks filmimaailma ja kujundades ühtlasi nende maitset.

HÕFFi programmikoostaja Helmut Jänese sõnul oli „Jupiter” väike aken maailma ajal, kui see jäi üha kitsamaks. „Oma ladusa ja muheda jutustamisoskuse ning intelligentsusega suutis Ahto Vesmes huvi tekitada ka kõige igavama Kesk-Aasia filmi vastu, mis kohustuslikus korras kinodes pidi jooksma. Tema professionaalsus oleks eeskujuks ka meie praegustele filmitutvustajatele,” ütles ta.

Kokku nägi aastail 1970-1991 ilmavalgust 435 „Jupiteri”. Sarja esimene saatejuht oli Valdo Pant, kellelt Vesmes võttis teatepulga üle 1976. aastal, kui Pant suri. „Muidugi mul ei olnud nii kaunis sihverplaat kui Pandil või kellelgi teisel. Aga ju ajas siis asja ära,” on Vesmes talle iseloomulikul humoorikal viisil meenutanud.

Vesmese saate mõjukust näitab ka see, et tema nime kasutades sai nõukogude ajal pileti ka väljamüüdud seanssidele. Piisas, kui piletikassas öelda: „Me oleme Ahto Vesmese kinokoolist!”

„Eesti teleajaloos on mõned saated ja nende juhid saanud märgiliseks: Valdo Pant ja „Täna 25 aastat tagasi“, Leo Soonpää ja „Ars longa“, neid on teadagi mõni veel. Kindlasti kuulub sellesse rubriiki ka Ahto Vesmese „Jupiter“. Tema saatejuhtimises ühinesid mõnus keelepruuk, karedavõitu sarm ja materjali hea tundmine,” kirjutas poliitik Enn Eesmaa eelmisel aastal Ahto Vesmese järelehüüdes.

Eesmaa, kes tegutses „Jupiteri” saatejuhina aastail 1988-1989, võtab tänuauhinna ka festivali avatseremoonial Haapsalus vastu.

Kuna kogu saatesarjast on rahvusringhäälingu arhiivis säilinud vaid pooleteise minuti pikkune lõik, pöördub HÕFF abipalvega avalikkuse poole: äkki salvestas keegi 1980ndatel, kui hakkasid levima kodused videomagnetofonid, mõne „Jupiteri” saate? Ja äkki on kellelgi juhuslikult alles ka videokassett? Või vähemalt teab, kellel on? Oleme tänulikud iga vihje eest. Teateid ootab Helmut Jänes numbril 5623 7992 või aadressil helmut.janes@poff.ee.

Varem on HÕFFi elutööauhinna pälvinud Sven Grünberg, Bill Rebane, Karel Zeman, Hideo Nakata, Tobe Hooper, Shinya Tsukamoto, Adam Mason ja Brian Yusna.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab aset 27.-29. aprillini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments