0

Verekeskus korraldab Lihulas doonoripäeva

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: arhiiv

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama esmaspäeval, 26. märtsil kella 11.00-14.30 Lihula kultuurimajas toimuvale doonoripäevale.

Eriti oodatud on A ja B negatiivsete doonorite veri.

“Lihulas doonoripäeva korraldamine alati südantsoojendav, sest sealsed doonorid on selline väike ja mõnus kogukond, kes on alati meie doonoripäevi heatujuliselt külastanud ning sooja südamega head teinud,” ütles Verekeskuse tootmisjuhi dr Erna Saarniit.

Viimati oli Lihulas doonoripäev mullu 27. novembril ja siis tuli doonoreid kohale 43, tervislik seisund lubas verd loovutada 41 doonoril ja kokku saadi 18 liitrit hinnalist verd. „Täname kõiki verd loovutanud inimesi ning loodame südamest, et kevadist doonoripäeva väisab samuti rohkelt Lihula doonoreid,“ ütles dr Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva. Doonoripäevale tulles palutakse kaasa võtta hea tervis, mõnus meeleolu ja isikut tõendav dokument.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz