Noarootsi ja Vormsi jääteed läksid maksma 64 000 eurot

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Maanteeamet arvutas kokku, et kolm avatud jääteed läksid sel hooajal kokku maksma 76 000 eurot, avamata jäänud Lao–Kihnu jäätee uuringud läksid maksma ligi 3000 eurot.

Haapsalu-Noarootsi jäätee kogumaksumuseks kujunes ligi 27 000 eurot. Tee eksisteeris 24 päeva ning oli liiklusele avatud 17 päeva. Sulgemise põhjustas sula saabumine ja vee ilmumine jääle. Mõlemal suunal kokku ületas trassi 9581 autot.

Mandrit ja Vormsi saart ühendanud Rohuküla–Sviby jäätee kogumaksumuseks kujunes ligi 37 000 eurot. Jäätee eksisteeris 16 päeva ja oli liikluseks avatud kümme päeva. Märtsi keskel saabunud sula tekitas trassile sulavee ja Vormsi poolne mahasõit jäi vee alla. Jää kandevõimet vähendas ka ühe nädalavahetuse suur liiklejate hulk, mis tekitas lahtisi pragusid. Mõlemal suunal kokku ületas trassi 5252 autot.

Hiiumaad ja Saaremaad ühendanud Tärkma–Triigi jäätee kogumaksumuseks kujunes ligi 12 000 eurot. Tee eksisteeris viis päeva ja oli liiklusele avatud kaks päeva. Trassi sulgemise põhjustasid ülekoormusest tekkinud praod, sest liiklejad ei järginud pikivahe hoidmise nõuet. Lisaks tuli trassile sulailmadest ja merevee tõusust tingituna vesi. Mõlemal suunal kokku ületas trassi 477 autot.

“Tänavuste jääteede puhul kerkis probleemina üles sõitjate hoolimatus jääteel liiklemise reeglite osas, mis viisid kahe trassi varasema sulgemiseni,“ ütles maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla.
„Kindlasti plaanime jääteed avada ka järgmisel talvel, kui on sobivad ilma- ja jääolud ning loodame, et kasutajad hoiavad jääteid rohkem, mis võimaldaks ka pikemaajalise liiklemise jääteedel,“ lisas Vaidla.

Praegu on jääteedest veel avatud Laaksaare–Piirissaare jäätee, kus tohivad liigelda kuni pool tonni kaaluvad sõidukid.

Mandrit ja Kihnu saart ühendama pidanud Lao–Kihnu jäätee jäi avamata, ent tehtud uuringud läksid maksma ligi 3000 eurot. Tänavu jäid avamata ka Heltermaa–Rohuküla ja Kuivastu–Virtsu jääteed.

Ametlikel jääteedel ühtegi õnnetust ega intsidenti ei juhtunud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jeti
6 aastat tagasi

Kui jääteele oleks müüdud pileteid, tänavuse statistika alusel Noarootsi ülesõit 3 eurot ja Vormsisse 7 eurot üks ots, – huvitav, kui palju siis oleks (lõbu)sõitjaid olnud?

abe
6 aastat tagasi

mõttetu raha raiskamine.

Pook
6 aastat tagasi

Nädal aega oli avatud. Paistab, et teatud tegelastele on jäätee kullaauk, kus küsitud summad on ebarealistlikult kõrged. Lihtsalt jääpaksuse mõõtmise ja mõne märgi mahapaneku eest küsutakse kümneid tuhandeid.

huviline
6 aastat tagasi

27000 Noarootsi jäätee, päris palju.Ja avatud oli alla kuua aja.Lihtsalt huvitav,mis selle hinna nii kõrgeks teeb , teab keegi ?

Urmas
6 aastat tagasi
Reply to  huviline

Tean. Inimlik ahnus ja riigi lollus. Veel küsimusi?