Madise: apteegireform on põhiseaduspärane

BNS

Ülle Madise. Foto: Erik Peinar
Ülle Madise. Foto: Erik Peinar

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul on riigikogu püsinud apteegireformi kavandamisel põhiseaduse piires.

„Olles analüüsinud seadusi, Eesti ja Euroopa Liidu kohtu lahendeid, seaduseelnõude seletuskirju, muid menetlusmaterjale ning teiste riikide apteegituru regulatsioone, leian siiski, et riigikogu ei ole apteegireformi kavandades ületanud põhiseaduslikkuse piire,“ seisab õiguskantsleri vastuskirjas ravimite hulgimüügifirma Tamro Eesti pöördumisele.

„Riigil on kohustus kaitsta inimeste tervist. Apteegiteenus on osa tervishoiusektorist, mis pole päris tavapärane majandustegevus,“ märgib Madise. „Milliseid meetmeid nende eesmärkide täitmiseks kasutada, on Riigikogu otsustada. Mõistagi ei tohi piirangud olla meelevaldsed ega aeg uute reeglitega kohanemiseks liialt lühike.“

Õiguskantsleri hinnangul on põhiseaduspäraselt õigustatud nii apteekide vertikaalse integratsiooni keeld ravimite hulgimüüjatega kui proviisorapteekide nõue.

Samuti ei ole Ülle Madise sõnul vajalik täiendav õiguslik regulatsioon reformi rakendamiseks. „Äriühingu osaluse omandamist/võõrandamist puudutavad normid on õiguskorras olemas. Pole põhjust arvata, et neid äriseadustiku norme ei saa rakendada apteegi osaluse omandamisel/võõrandamisel,“ märgib ta.

„On kaheldav, kas apteeke puudutavate erinormide kehtestamine on vajalik, otstarbekas või isegi õiguspärane. Kui seaduses oleks kirjas reeglid, et proviisor peab osaluse omandama ning apteegi senine omanik peab osaluse võõrandama konkreetsel viisil või teatud hinna eest, siis oleks poolte võimalused meelepäraselt kokku leppida piiratud ning võiks tekkida küsimus poolte lepinguvabaduse piiramise proportsionaalsusest,“ sõnab õiguskantsler.

Lisaks on reformiga ettenähtud viieaastane üleminekuperiood Ülle Madise hinnangul täiesti piisav ning igal Euroopa Liidu liikmesriigil on õigus vastavalt enda vajadustele norme seada.

„Kokkuvõttes tõden, et ettevõetud reform on ulatuslik ja sellega kohanemine koormav. Põhjuseks pole aga niivõrd õiguslikud probleemid, vaid väljakujunenud turuolukord. Selle muutmine ongi reformi eesmärk. Leian, et seatud piirangud on eesmärgipärased, neid ei saa pidada meelevaldseks ning olemasolev õiguskord võimaldab vajalikud muudatused ellu viia,“ märgib Madise ning lisab, et apteegireform on põhiseadusega kooskõlas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments