HÕFF toob esimest korda Haapsallu Jakuutia õudused

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuri vaim kiusab Jakuutia filmi tegelasi. Kaader filmist

Jakuutia ei ole kuulus ainult oma krõbedate külmakraadide, teemantide või mammutiluude poolest. Üha enam on põhjust rääkida ka sealsest eksootilisest filmitööstusest ehk Sahhawoodist, mille üht huvitavamat näidet tänavune Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival tutvustab.„Kuri vaim” (Хара дьай) on õudusfilm, mis põhineb kohalikul rahvapärimusel. See koosneb neljast lühiloost, mille tegevus leiab aset Jakuutias maagiliseks peetaval tanhaehk kuulatamise ajal, kui mitmesuguste ennete järgi on võimalik teada saada oma tulevikku. Paraku on filmi tegelased unustanud, et inimeste ja vaimude maailma vaheline piir on sel ajal iseäranis õrn.

Teose on lavastanud Jakuutia Tarantinoks hüütav Stepan Burnašev ja Jevgeni Ossipov. Jakuutia filmitööstusele paljuski iseloomulikult on linateosel imeväike eelarve, mis maksti ise kinni, autorid on filmi alal iseõppijad ja tegutsevad entusiasmist.

Kokku valmib Venemaa Föderatsiooni koosseisu kuuluvas Sahha Vabariigis, mille elanike arv jääb alla miljoni ja jakuute on neist pool, ligemale 20 jakuudikeelset filmi aastas. Neid levitatakse peamiselt kohalikul turul, kus huvi omakeelse filmi vastu on tohutu. Kui Moskvas käiakse kinos kolm korda elaniku kohta, siis hõreda kinovõrguga Jakuutias viis korda.

See tähendab, et üha sagedamini on võimalik filmidega ka teenida. Väidetavalt on kohaliku filmiajaloo edukaimaks projektiks jakuutide külaelust rääkiv linateos, mille autor tegi 10 000 rubla eest (umbes 142 eurot), aga teenis 150 000 rubla (2142 eurot).

Jakuutias puhkenud filmibuum pole jäänud märkamata ka mujal maailmas. 2016. aastal valis Berliini festival põlisrahvaste filmikunstile pühendatud programmi «NATIVe» koguni kolm Jakuutia filmi. 2017. aastal pani nimekas Busani festival aga kokku 12-filmilise Jakuutia eriprogrammi „Sahha filmikunst: maagilise looduse ja müütide maailm”.

„Kuri vaim” on seni pälvinud tunnustust Anapa filmifestivalil „Kinošokk”, võites diplomi otsingulisuse eest ja parima muusika auhinna. „Kinošokk” keskendub eelmisest aastast just Venemaa regionaalsele filmikunstile, tutvustades Burjaatiast, Mordvast, Karjalast ja teistest riigi autonoomsetest piirkondadest pärit linateoseid.

Peale „Kurja vaimu” kuulutas HÕFF välja veel kaks tänavust filmi.

Austria režissööri Lukas Feigelfeldi palju tähelepanu võitnud debüütmängufilm „Hagazussa” viib vaataja süngesse keskaega, kui toimuvad ulatuslikud nõidade hukkamisprotsessid. Ometigi pole „Hagazussa”, mis tähendab vanagermaani keeles nõida, pelgalt nõidumisest. Pigem on see katse viia vaataja koos muust maailmast eraldatud Alpi mägikülas elava peategelase Albruniga hüpnootilisse transsi, kus hägustuvad reaalne maailm ja fantaasiad, misjärel saab loodetavasti selgemaks maailm meis endis ja meie ümber. Tegu on viimaste aastate ühe mõjusama ja ka hirmutavama filmiga paganlikust maailmavaatest.

Kui te otsite aga tänavuse festivali põhiprogrammist filmi, mida saab kutsuda nii vastikuks kui šokeerivaks, siis „Kfc” on just üks selliseid. Mullusel Rotterdami filmifestivalil esilinastunud 28-aastase Vietnami režissööri LÊ Bình Giangi tudengifilmiprojektist (stsenaarium sai hindamiskomitee poolt selle vägivaldsuse tõttu punase tule) välja kasvanud üllatustest tiine debüüt liigitub n-ö urban-horrori žanri, pakkudes avastamisrõõmu nii neile, kes peavad lugu Aasia žanrifilmist, kui ka neile, kellele meeldib ennast proovile panna. See on ahhetamapanevalt julm, kuid aus pilguheit tänapäeva maailmale, mida on võrreldud ka piinakambriga, kus ellu jäävad vaid tugevamad.

Tänavune Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab aset 27.-29. aprillini. Kogu programm on avalik alates 6. aprillist. Passid on Piletilevis juba müügil. Täpsem info www.hoff.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments