Bussipilet Haapsalust Tallinna võib maksta vähem kui Taeblasse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto: arhiiv
Lux Expressi pileti hind sõltub ostmise ajast. Foto arhiiv

Lux Express kasutab Haapsalu-Tallinn liinil dünaamilist ehk paindlikku hinnastamist, mistõttu võib algusest lõppu sõita odavama piletiga kui vahepeatusest peale tulles. Näiteks võib varakult ja sobivaks päevaks ostes saada Haapsalust Tallinna kampaaniahinnaga pileti 2 euroga, aga Taeblasse sõidu eest tuleb maksta 5 eurot.

Dünaamilise hinnastamise puhul muutub bussipileti hind sõltuvalt reisi väljumise ajast ja reisijate nõudlusest. “Iga muutusega harjumine nõuab aega, kuid asja tuuma selgitamiseks toon lihtsa näite. Lennukipiletit ostes oleme dünaamilise hinnastamisega harjunud – hinnad muutuvad reisi lähenedes, sest vabu kohti jääb vähemaks ning mida varem pilet osta, seda soodsam see on. Kasutamegi oma bussides lennundusest tuttavat hinnastamise süsteemi,” selgitas Lux Expressi Eesti kommertsjuht Märt Sibrik.

Paindlikust hinnasüsteemist kasu saamiseks ja soodsama hinnaga pileti ostmiseks kehtib lihtne reegel: bussireisi planeerides tasub piletid varakult ära osta, sest nii on võimalik saada parim hind. Tasub ka meeles pidada, et kõige rohkem leidub sooduspileteid nendele väljumistele, kus nõudlus on madalam. “Nõudlus on reeglina suurem reede õhtul ja pühapäeval, nädala sees päevasel ajal on reisid tavaliselt väiksema reisijate arvuga. Kui soovitud väljumisel on enamik kohtadest välja müüdud ja pilet on seetõttu kallim, tasub vaadata ka teisi sama päeva väljumisi, kus hind võib olla madalam – nii võib bussipileti ostmisel saada märkimisväärse säästu,” soovitab Sibrik.

Lisaks tasub Lux Expressi reisijatel meeles pidada, et dünaamiline hinnastamine ei kehti juhul, kui reisija ostab pileti otse bussijuhi käest. “Bussijuhi käest piletit ostes tuleb maksta täishind, seega ei tasu piletiostu viimasele hetkele jätta,” selgitab Sibrik. Kõige soodsamad piletid on saadaval bussifirma enda kodulehel, näiteks Tpiletist ostes on hinnad enamasti kallimad.

Lux Express pöörab Läänemaa reisijate tähelepanu, et vahepeatustest reisides võivad hinnad kujuneda olenevalt peatuspaigast erinevaks ja mõnikord ka kallimaks kui reisi algusest piletit ostes. “Ekspressliini vedajana tahame pakkuda võimalikult soodsat hinda neile, kes sõidavad alguspunktist lõpp-punkti. Me ei ole endale sihiks seadnud olla vahepeatuste osas hinnaliider,” sõnab Sibrik.

Kuna vahepeatusest piletit ostes on hind mõnikord kallim, arvatakse, et ostes soodushinnaga pileti kogu reisile, saab seda kasutada ka vahepeatustest peale tulekuks. Paraku ei garanteeri see istekohta bussis. “Kindlasti ei soovita me osta piletit tervele liinile, kui bussisõitja soovib liituda reisiga alles vahepeatuses,” ütleb Sibrik. Kui pilet on ostetud, teab bussijuht reisijaga just piletil märgitud peatuses arvestada. Kui aga pileti soetanud sõitjat piletil märgitud peatuses ei ole, võib bussijuht pakkuda tema istekohta mõnele teisele inimesele, kes muidu ei oleks bussi peale mahtunud. “Mõnikord tekib ka selliseid olukordi, kus inimene näeb, et bussis on vabu kohti, kuid bussijuht ei saa piletit siiski müüa, sest me hoiame need kohad neile pileti ostnud reisijatele, kes tulevad vahepeatusest,” tõi Sibrik näite.

Ka bussifirmade piletimüügieeskirjad näevad ette, et kui reisija ei ole saabunud bussi oma sõidupiletil märgitud väljumisajaks, kaotab tema pilet kehtivuse ning sama piletiga vahepeatusest bussile saamist garanteerida ei saa, selgitas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pelle
5 aastat tagasi

tänapäeva majandamine on tsereszopu. ärge kasutage LUX EXpressi

töötu
6 aastat tagasi

Kas kellelgi on kogemusi, et kui osta pilet Haapsalust Tallinnasse, siis kas nt Taeblas ainsa soovijana on võimalik väljuda või õnnestub “põgeneda” alles siis, kui mujal keegi väljub või peale tuleb?

signaal - parem ärge sõitke meie bussidega!
6 aastat tagasi

See on ikka üsna jabur. Lennupiletite eeskujul hinna kujundamine pole kuidagi võrreldavad. Lennukile minekut muidugi planeeritakse enamasti, bussiga ikka väga harva. Plaanin kuu aega ette, et tahan Haapsalust Taeblasse sõita? Jama.

Linnaliin
6 aastat tagasi

Siis kas Hps bussijaamast Uuemõisa peatuseni saab 5+2€?