Riigi spordi elutööpreemiad pälvisid Ivar Stukolkin ja Tõnu Pääsuke

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tõnu Pääsuke on Eesti laskesuusaajaloo üks silmapaistvamaid treenereid ning ala arendajaid. Foto: biathlon.ee
Tõnu Pääsuke on Eesti laskesuusaajaloo üks silmapaistvamaid treenereid ning ala arendajaid. Foto: biathlon.ee

Valitsus kiitis täna heaks Eesti Spordi Nõukogu ettepaneku kinnitada riiklikud spordipreemiad. Elutööpreemia pälvivad Ivar Stukolkin ja Tõnu Pääsuke. Spordi elutöö- ja aastapreemiate üleandmine toimub 20. veebruaril Haapsalus Läänemaa ühisgümnaasiumis.

Preemia elutöö eest määratakse isikule, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle kogu elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Elutööpreemiaid suurusega 40 000 eurot määratakse igal aastal kaks.

Ivar Stukolkin. Foto: ESBL

Ujuja, olümpiavõitja ja sporditegelase Ivar Stukolkini esitas riigi spordi elutööpreemia kandidaadiks Eesti ujumisliit. Ivar Stukolkin on olnud tippsportlane ujumises. Ta võitis muude suursaavutuste seas 1980. aastal Moskva olümpiamängudel 4×200 meetri distantsil Nõukogude Liidu meeskonnas kuldmedali ja 400 meetri vabaujumises pronksmedali. Ujumise maailmameistrivõistlustel võitis ta 1982. aastal 4×200 meetri distantsil hõbemedali. Stukolkin on korduv Eesti meister ja rekordiomanik ning olnud Eesti parim meesujuja aastatel 1979–1984. Pärast sportlaskarjääri lõppu on Ivar Stukolkin panustanud Eesti spordi arengusse, töötades treeneri, spordiala juhina ning osaledes spordiorganisatsioonide töös. Ta on olnud Eesti Olümpiavõitjate Kogu president ning on spordiseltsi Kalev ja Eesti Olümpiakomitee auliige.

Kauaaegse ja teeneka laskesuusatamise treeneri ja spordiala arendaja Tõnu Pääsukese esitas riigi spordi elutööpreemia kandidaadiks Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon. Tõnu Pääsuke on Eesti laskesuusaajaloo üks silmapaistvamaid treenereid ning ala arendajaid. Tema ligi 50 aasta pikkune treeneritöö eri vanuseklasside ja tasemetega sportlastega on toonud Eestisse hulgaliselt medaleid tiitlivõistlustelt. Tema loodud on terve laskesuusatamise koolkond ning põlvkondade jooksul kasvatatud sajad tublid järgijad, kes on ka pärast sportlaskarjääri lõppu aktiivsed ning tervete eluviisidega inimesed. Pääsukese tuntumad õpilased on seitsmekordne laskesuusatamise maailmameister Kaija Parve ja juunioride klassis maailma tippu jõudnud Even Tudeberg. Alates 2008. aastast on Tõnu Pääsuke Eesti juunioride laskesuusatamise koondise peatreener. Talle on varem omistatud Eesti olümpiakomitee teenetemärk.

Aastapreemia määramisel arvestatakse möödunud kalendriaasta tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel ning panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või sporditeadusse. Aastapreemia suurus on 9600 eurot ning iga-aastaselt määratakse neid kuus.

Spordi aastapreemia laureaadid on Heiki Nabi – maadleja, aastal 2017 võitis maadluse MMil hõbemedali Kreeka-Rooma maadluses kehakaalus kuni 130 kilogrammi; Nikolai Novosjolov – vehkleja, aastal 2017 võitis vehklemise MMil hõbemedali ja EMil pronksmedali, MK-sarjas saavutas kolmanda koha; Natalja Kotova – vehklemistreener, 2017. aastal väga eduka vehkleja Julia Beljajeva treener. Julia Beljajeva valiti Eesti parimaks naissportlaseks 2017, ta võitis epeenaiskonna koosseisus MMil kuldmedali, individuaalselt võitis MMil ja EMil pronksmedali, saavutas MK-sarjas kolmanda koha ja oli maailma edetabeli liider; vehklemise epeenaiskonna liikmed Irina Embrich, Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk, kes võitsid 2017. aastal vehklemise MM-il võistkondliku kuldmedali; Ott Tänak ja Martin Järveoja, kes võitsid 2017. aasta hooajal kaks MM-etappi ja saavutasid MM üldarvestuses kolmanda koha. Esmakordne saavutus Eesti autospordi ajaloos; Mario ja Risto Kalmre – üritusteseeria Simple Session asutajad ja peakorraldajad. Simple Session on maailmas üks tuntumaid ja oodatumaid ning enamkajastatud ekstreemspordisündmusi, kus osalevad rula ja BMX-i tipptegijad. 2017. aastal toimus Simple Session esmakordselt suurejooneliselt ka Riias.

Spordi elutöö- ja aastapreemiate üleandmine toimub 20. veebruaril kell 14 Haapsalus Läänemaa ühisgümnaasiumis koos riigi kultuuripreemiate, teaduspreemiate ja Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments