Rail Balticu ootuses: teehooldusfirmad kemplevad Kaopalu kruusakarjääri pärast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaopalu karjäär. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Kaopalu karjäär. Foto: Urmas Lauri

Teehooldusfirma Kiirkandur tahab avada Palivere lähedal Kaopalus uue kruusakarjääri, mis asub vahetult Lääne Teede kaevanduse kõrval, põhjendades seda Rail Balticu ehitamisega.

Kaopalus kaht karjääri majandav Lääne Teed kahtlustab, et sinna kolmandat karjääri taotlev AS Kiirkandur soovib Rail Balticu tuules hoopis Läänemaal konkurentsi pakkuda. „Mis mõte on teha uut karjääri, kui on vanu, ammendamata karjääre,” põhjendas Lääne Teede projektijuht Mihkel Merilo ettevõtte vastuseisu uue karjääri avamisele.

Lääne Teede hinnangul on Läänemaal praeguse tarbimismahu puhul kruusavarusid kuni 60 aastaks.

„Kaopalu ja Jaakna kruusamaardlates on lubadega hõlmatud kaevandatav jääkvaru umbes 3 miljonit kuupmeetrit. Isegi kui aastased kaevandamise mahud oleks neli korda suuremad, jätkuks maavara 15 aastaks,” selgitas Merilo.

„Kui meil on kaevandatavat mahtu on nii palju, siis keskkonnast tulenevalt pole mõtet uut auku kaevata,” tõrjus Lääne Teede juhataja Jürgen Jõelaan veel ühe karjääri avamise mõtet.

Kiirkanduri omanikering kattub teehooldusfirmaga Warren Safety, kel on leping Läänemaa riigiteede korrashoiuks. Ettevõttel pole siinkandis oma kruusakarjääri. Eesti ühte suurema teehoolduskontserni Üle tütarfirma Lääne Teed kaotas Läänemaa riigiteede hoolduslepingu kaks aastat tagasi Warren Safetyle.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
6 aastat tagasi

Vaat mida arvab kopa maasselöömise kaasvastutusest Saarde volikogu liige Margus Kukk – http://uueduudised.ee/arvamus/tuhamaed-voi-pommiaugud-emakese-maa-pinnal-millele-toetud-rail-baltic/ . Brüssel, Riia ja nende kaasvalitsejad Toompeal võivad plaanida mida tahavad, kuid omavalitsustel on kohustus tõkestada kuritegelik raiskamiseplaan juba eos. Kõik Rail Balticut vastustavad argumendid on avalikud. Lugeda ja elementaarseid järeldusi teha peaks me kohalikud omavalitsejad ometi oskama.