Läänlased liituvad aktsiooniga „Kõik koos Lätti!“

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto Facebooki lehelt “24.02. kõik koos Lätti!”

Eelmisel nädalal loodi Facebookis grupp “24.02.2018 Läänemaalt Lätti”, mis ühendab neid läänemaalasi, kes soovivad 24. veebruaril protestiks Eesti valitsuse aktsiisipoliitika vastu autodega Lätti sõita.

Läänemaalasi ühendavad grupis „Läänemaalt Lätti“ on praegu 80 liiget.
Grupi administraator on Ardo Trükmann, kes ise ei soovinud hetkel ettevõtmise põhjusi pikemalt kommenteerida ja viitas, et ürituse lehel on aktsiooni põhjused must-valgel kirjas.

Nigula mees Tiit Loorits ütles, et põhjus, miks tema üritusega liitus, on valitsuse aktsiisipoliitikas. „Me ei lähe keegi sinna alkoholi ostma ega autot tankima. See on igaühe enda asi – kes tangib, kes mitte. Kuna kütuseaktsiis tõuseb, tõusevad ju ka teiste kaupade ja teenuste hinnad, sest kütus läheb ju kallimaks,“ selgitas Loorits.

Loorits usub, et aktsioon ei jää kindlasti märkamata ja sellel on oma mõju.
„Kindlasti on. Meid on selle aktsiooniga liitunud juba üle 3000 inimese. Organiseerija, kes sellega alustas, plaanis, et tuleb ehk sada inimest – tema sõbrad-tuttavad. Ja praegu on veel terve kuu aega,“ märkis ta.

Loorits ütles, et alustab 24. veebruaril sõitu Läti poole Haapsalust lossiplatsilt Vabadussõja mälestussamba juurest. „Tahan ausamba juurde ka küünla panna – ma olen Eesti patrioot,“ ütles Loorits.

Protestiiaktsioon

Üle-eestilise aktsiooni korraldaja Taavi Leppik kirjutab aktsiooni „24.02. kõik koos Lätti“ Facebooki lehel, et põhiline põhjus on Eesti valitsuse aktsiisipoliitika, tänu millele kaotab Eesti riik ning sellega seoses ka kõik elanikud päris suure summa. „Ja ma ei räägi ainult alkoholiaktsiisist. Väga lihtne on ju lihtsalt õhtul uudiseid vaadates kas kõvema või vaiksema häälega kiruda ning mitte midagi teha. Tundsin, et olen juba piisavat samamoodi nagu paljud Teist vaikselt omakeskis sajatanud ning otsustasin midagi ette võtta,“ selgitab ta.

Ta kirjutab, et algne plaan oli umbes 100 inimesega külastada protesti märgiks naabervabariiki ja seda kindlasti mitte ainult alkoholi ostmise või auto tankimise eesmärgil, vaid ütlemaks omal moel öelda valitsusele, et valitsuse maksupoliitikaga ei olda nõus.

„Minu suureks üllatuseks on minuga sarnaselt mõtlevaid inimesi meie seas palju, rohkem kui oleksin osanud ette kujutada ning iga hetkega tundub üha enam, et suudame ennast koos kuuldavaks teha ka Toompeani välja,“ kirjutab Leppik.

Aktsiooni kuupäev ei ole tema sõnul juhuslikult valitud – selleks on Eesti Vabariigi sajas sünnipäev. „Just see päev on minu arvates kõige õigem valitsust natuke torgata ja mõtlema panna, mis on nende statistikate ning exceli põhjal tehtud halbade otsuste tulem ning kui seda piisavalt kõva häälega ja suure massiga teha, võib olla mingi lootus, et meid kuulda võetakse,“ selgitab Leppik.

Praeguseks on eraldi piirkondlikud grupid moodustatud Tallinnas, Pärnus, Tartus, Võrus, Saaremaal, Jõhvis, Viljandimaal, Jõgeval, Järvamaal ja Läänemaal.
Piiriületus kohti on kaks – Ikla ja Valga. Piiriületus toimub 24. veebruaril orienteeruvalt kell 13.00.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
6 aastat tagasi

Ta kirjutab, et algne plaan oli umbes 100 inimesega külastada protesti märgiks naabervabariiki ja seda kindlasti mitte ainult alkoholi ostmise või auto tankimise eesmärgil, vaid ütlemaks omal moel öelda valitsusele, et valitsuse maksupoliitikaga ei olda nõus.

Ja kui kutsutakse Toompeale valitsuse vastu protestima, siis tavaliselt on seal paarkümmend inimest!

nii on
6 aastat tagasi

Miks te suvel Poola maasikaid tooma ei sõida – Eesti maasikad ju nii kallid

Ann
6 aastat tagasi
Reply to  nii on

maasikad tuuakse ju siia 😀