7

Erik Ehasoo: Saaremaa sild Muhu kultuuri hinnaga

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Saaremaa sild. Joonis: Ramboll
Saaremaa sild.

“Lehepealkirjad räägivad palju kavandatavast Saaremaa sillast, kuid kiputakse unustama, et tegelikult plaanitakse siiski mandrit ja Muhu saart ühendavat silda,” vahendas Saarte Hääl ettevõtja Erik Ehasoo kirjutas neljapäevases Äripäevas ilmunud kirjutist.

Kui Saaremaa võib silla rajamisest tõepoolest kasu saada, siis Muhule on silla mõju selgelt negatiivne.

Kuigi Muhu saare rahvas ei ole olnud oma brändi loomisel nii edukas kui näiteks Kihnu rahvas või Setumaa inimesed, on neil siiski selgelt eristuv kultuur ja isegi oma keel (mis ei ole sama kui Saaremaal – näiteks ei ole Muhu keeles eristuvat ö-tähte nagu saarlastel). Muhu ühendamine sillaga on oht selle kultuuri säilimisele.

Kui silla ehitamise plaaniga jätkata, tuleks esimese asjana saada Muhu rahva selge nõusolek.

Kusjuures kogu Saare maakonna elanike arvamuse küsimine oleks ülekohtune muhulaste suhtes, sest siis saaks sõna ka need, keda plaani negatiivsed mõjud ei puuduta.

Rahva arvamust tuleb aga küsida, kuna silla mõjud Muhule on palju laiaulatuslikumad kui vaid keskkond ja liiklusefektiivsus. Otseselt või kaudselt mõjutab ju sild muhulaste omapärast kultuuri ja saare rahva identiteeti.

Milline on mu enda side Muhuga? Olen inimene, kes on lummatud Muhu erilisest kultuurist ja pärandist ning tunnen Muhuga kõige tugevamat isiklikku sidet.

Lisaks on mul Muhus suvila, kuhu plaanin luua oma püsiva kodu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Siljavälja Rain
Siljavälja Rain
RS Muidugi ei ole silla ehitamine Muhumaale mõtlevatele muhulastele meele järgi.Kui saarlased nii väga silda tahavad,siis palugu hiidlastelt luba üle Soela väina silla ehitamist.Või siis lätlastelt,otse Riiast Sõrve.Kuivastusse võiks parem piirivalve panna.Kunagi NLi ajal oli.Oli ka rahulik.Ei vargaid ega prahi loopimist tee äärtesse.Nüüd aga… Rahva võim.Unustage ära.Riigijuhid teevad,mis tahavad.Nii nagu suleti Valgas ja Põlvas sünnitusosakonnad,kuigi peaminister Ratas riigikogu infotunnis lubas,et selle väikese 400tuhat leiab riik igal juhul ja sünnitusosakondi ei suleta.Ja juba paari nädala pärast suleti sünnitusosakonnad.Nii lihtne see ongi.Nendel on raha ja võim aga puudub ausus ja austus oma rahva vastu.Igal oinal on kord oma Mihklipäev.
uskmatu-toomas
uskmatu-toomas

Niisugused suured ettevõtmised nagu Rayl Baltic,Saaremaa sild jne.mis muudavad tuhandete Eesti inimeste elu peaksid läbima rahva hääletuse aga selle silla puhul Muhu ja Saaremaa püsielanike hääletuse.
Rahvahääletust aga kardetakse nagu tuld,sest rahvast kui kõrgemat võimu põhiseaduse järgi peetakse lihtsalt lolliks.

Muutusi ei taha, praegu na kehvake...
Muutusi ei taha, praegu na kehvake...

“Lisaks on mul Muhus suvila, kuhu plaanin luua oma püsiva kodu.” – Tekitame Eestist kinnise paigakese siin maamunal, et las jääda kõik mis oli, las olla nii kui on. Arengud jäägu mujale.

Kuhu artikkel kadus
Kuhu artikkel kadus

Sellest on tõesti siit raske aru saada, sest üle poole artiklist on kaduma läinud –
Saarte Hääles on terve artikkel: https://www.saartehaal.ee/2018/01/20/saaremaa-sild-muhu-kultuuri-hinnaga/ @Tore

Arvos
Arvos

Selle loo peale ei oska öelda muud kui, et tule taevas appi!

Tore
Tore

Sild mõjutab kultuuri ja identiteeti. Selge, aga milline see kultuur ja identiteet siis on, ja kuidas silla olemasolu seda kõike mõjutab?

juss
juss

Et sellast aru saada, peab mööda Eestit rändama!

wpDiscuz