Saarte Hääl: Suures väinas on liustikuorg

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mattunud oru kulg ja allpool oleval joonisel kujutatud profiili asukoht. Aluseks Maa-ameti topokaart. Foto Eesti geoloogiateenistus

Muhus ja Virtsu ümbruses tehtud uurimistööd tegid kindlaks, et Suurt väina läbib kuni 45meetri sügavune liustikuorg, mis sisuliselt välistab Saarema silla rajamise Kesselaiu trassil, kirjutas Saarte Hääl.

Eesti geoloogiateenistuse meregeoloogia ja geofüüsika osakonna juhataja Sten Suuroja sõnul kulgeb kuni 45 m sügav ja 1-1,5 m lai org Kesselaiu ja Muhu vahelt. Ilmselt jääaja lõpus tekkinud org on täitunud pehmete setetega.

Suuroja lisas, et oru olemasolu põhimõtteliselt välistab silla rajamise Kesselaiu trassil, sest see eeldab, et silla jalad tuleks viia 45 m sügavusele, mis on tehniliselt keerukas ja kulukas. Tunneli ehitamine samasse eeldaks aga, et tunneliga tuleb minna 100 m sügavusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
4 aastat tagasi

Jumal tänatud, saar jääb alles. Huvitav, kas seda liustikuorgu kuidagi praktiliselt ära kasutada ei saaks?

kotermann
4 aastat tagasi

sellistes tingimustes ei tule ei silda ega tunnelit. järelikult tuleb tellida ka viies parvlaev.

Kuumaastiku haldur
4 aastat tagasi

Tahate iga meetri tagant poste panna? Mõelge loogiliselt, ennem kui kirjutate!

Imelik
4 aastat tagasi

Jah, tegelikult on ikka tegemist kilomeetri mitte meetriga aga ka see ei ole probleem rippsilla puhul (mälu järgi oli Taanis sarnase silla tugipostide vahe a la 1700 m), lisaks ei ole 45m mingi “keeruline” sügavus. Info on huvitav aga järeldused ennatlikud ja kummalised. Finantsilisest poolest võib küll tegemist olla maksumust tõstva komponendiga.

Vana
4 aastat tagasi

Kuulge lääneelukad, selle oru laius on ikka 1-1,5 km, mitte 1-1,5 m, parandage ära.