Bürokraatia küüsis: uued vallad ei saa toetusi õigeaegselt välja maksta. Haapsalu pääseb

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula


Foto: arhiiv

Haldusreformi käigus tekkinud uued omavalitsused, mis hakkavad kehtima 1. jaanuarist, ei saa bürokraatia tõttu end veel ära registreerida, mistõttu jäävad pangakonto puudumisel näiteks õigeaegselt välja maksmata sotsiaaltoetused, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

Uute ühendomavalitsuste juhid on hädas: jaanuari algul peaks välja maksma sotsiaaltoetused, ent uut haldusüksust veel äriregistris arvele võtta ei saa, sest formaaljuriidiliselt pole neid enne 1. jaanuari olemas.

Samas on riik andnud omavalitsustele uued kohustused: nii peavad nad hakkama välja maksma näiteks hooldusperede toetusi.

Pärast rahandusministeeriumi teavitamist tekkivast olukorrast otsustas ministeerium nüüd, et uusi omavalitsusi saab hakata registreerima alates 27. detsembrist, ent pangakontode loomine jääb ikkagi alles uude aastasse.

Rahandusministeeriumi regionaalhalduse osakonna nõunik Kaie Küngas tõdes, et tekkinud olukord on paramatu, sest riigi ja kohaliku omavalitsuse asutuste riikliku registri infosüsteem ei võimalda registreerida tulevikus ehk 1. jaanuaril 2018 jõustuvat asutust.

Haapsalu linn pääseb bürokraatiakahvlist

Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus kinnitas Lääne Elule, et nn Suur-Haapsalu jääb sellest probleemist puutumata ja Haapsalu linna elanikud saavad oma toetused juriidilise nüansi tõttu õigeaegselt kätte.

“24. novembril otsustas Haapsalu linnavolikogu, et ametiasutus Ridala vallavalitsus liidetakse ametiasutusega Haapsalu linnavalitsus. Tänu sellele antud probleem Haapsalut ei puuduta,” selgitas Parbus.

Tegemist on tehnilise nüansiga, mida selgitas linnavolikogu istungil ka linnasekretär Erko Kalev: liitumine on tehniliselt lihtsam – üks asutus jätkab oma registrikoodiga, teine likvideeritakse. Ühinemise puhul tulnuks mõlemad asutused likvideerida ja registreerida uus.

Küsimuse tõstis päevakorda reformierakondlasest linnavolinik Lauri Luik uuris, kas see ei lähe vastuollu ühinemisprotsessil räägituga, kui kogu aeg rõhutati, et Haapsalu ja Ridala ei liitu, vaid ühinevad võrdsetel alustel.
Erko Kalevi sõnul ei puudutanud ühinemisläbirääkimistel räägitu ametiasutusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
6 aastat tagasi

Hea, et hüvitisi ja preemiaid ikka õigel ajal maksta sai. See on peamine.

kadrin
6 aastat tagasi

ise loodi endale tõke, mida nüüd kangelaslikult ületada. kah sport.