Reformierakonna aukohus ei võtnud eksoravate avaldust menetleda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu spordikooli direktor Mati Seppi. Foto: Arvo Tarmula


Mati Seppi. Foto: Arvo Tarmula

Reformierakonna aukohtu esimees Jaanus Umboja teatas vastuseks erakonnast välja visatud Mati Seppi päringule, et erakonna aukohtusse saab pöörduda vaid erakonna liige.

Reformierakonda 1997. aastast kuulunud Haapsalu sporditreener ja linnavolikogu liige Mati Seppi küsis 28. septembril saadetud kirjas erakonna aukohtule, miks Reformierakond ei kohtle oma liikmeid võrdsetel alustel ning mille alusel arvati erakonnast välja kaheksa Haapsalu piirkonna liiget.

Kuna vastust ei tulnud, saatis Seppi 9. oktoobril korduspäringu. Vastus saabus täna.

Lääne Elu avaldab vastuse muutmata kujul:

„Tere, vastavalt Reformierakonna aukohtu töökorrale saab aukohtusse
pöörduda erakonna liige. Kuivõrd te ei ole erakonna liige, siis sellist võimalust teil ei ole. Küll on vastavalt erakonna põhikirja punkt 12.3 kohaselt teil õigus vaidlustada erakonnast väljaarvamine erakonna üldkogul.

Eeltoodust tulenevalt ei võta erakonna aukohus teie avaldust menetleda.“

Vastuse saatis Reformierakonna aukohtu esimees Jaanus Umboja.

Matti Seppi sõnul kuulub vastus huumori ja absurdi valdkonda.

„Ma ju sellepärast aukohtu poole pöördusingi, et meid visati ilma mingi aluseta välja ja olime seisukohal, et meile tehti liiga. Tehti otsus, mis on väga vaieldav ja nüüd öeldakse, et te pole erakonna liige, mis te enam kaebate!“ kirjeldas Seppi olukorra absurdsust.

Seppi viitas Reformierakonna kodulehel olevale aukohut tutvustavale tekstile, mille esimene lause kõlab nii: „Aukohus on erakonna moraali ja südametunnistuse indikaator, kohtumõistja ja lepitaja.”

“Kas ikka tegelikult ka on? Meid lihtsalt tuimalt blokeeriti ära. Aga kui meid ei taheta, mis seal ikka – meie elu läheb ikka edasi. Lihtsalt selline käitumine näitab ilmekalt, kuidas erakond ei kohtle oma liikmeid võrdselt ja keeldub igasugusest arutelust,” ütles Seppi.

Ta selgitas, et suuresti oligi päringu ajendiks asjaolu, et erakonnast arvati välja vaid Haapsalu oravad, kes kandideerivad valimisliidus. Küll aga on nii Läänemaal kui ka kogu Eestis teisigi reformierakondlasi, kes teevad sama või on lausa teise erakonna nimekirjas ning nende puhul erakond mingeid sanktsioone ei rakenda.

„Miks ainult Haapsalu omasid karistati? See on silmakirjalik,” ütles Seppi.

Seppi lisas, et suure tõenäosusega pole täna saabunud vastuse näol tegemist aukohtu omaloominguga, vaid noodid on ette antud kõrgemalt poolt.

Reformierakonna aukohtu esimees on Andrus Umboja ning liikmed Paul-Eerik Rummo, Heli Suvi ja Madis Timpson.

Pakutud võimalust vaidlustada erakonnast väljaarvamine erakonna üldkogul eksoravad kasutada ei kavatse. Järgmine üldkogu peaks toimuma 2018. aasta suvel.

Reformierakonna juhatus arvas septembris Haapsalu piirkondliku organisatsiooni ettepanekul erakonnast välja Andres Laidre, Elerin Leesi, Kalju Aigro, Mati Seppi, Riho Lepa, Terje Parra, Tõnu Parbuse ja Urmas Suklese.

Neile heideti ette põhikirjaliste liikmekohustuste rikkumist ehk kandideerimist Reformierakonnaga konkureerivas valimisnimekirjas HaRi, mille linnapea kandidaat on Urmas Sukles.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments